Нахлуването на Русия в Украйна беше реакция на разширяването на НАТО, каза премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили, повтаряйки оправданието на Кремъл за войната като по този начин даде още един знак за разделянето на Тбилиси със Запада, пише европейската редакция на "Политико".

Говорейки на форума за сигурност на GLOBSEC в Братислава във вторник, Иракли Гарибашвили каза, че "една от основните причини" зад конфликта "е разширяването на НАТО ... желанието на Украйна да стане член на НАТО".

Твърденията, че западните войски наближават границите на Русия, бяха ключова част от позицията на президента на Русия Владимир Путин, преди да нареди пълномащабното нахлуване срещу Украйна през февруари 2022 г.

Грузия води кратка война с Русия през 2008 г. и се превърна в един от най-близките партньори на НАТО, като Алиансът обучава войските на страната. Около една пета от територията на Грузия е окупирана от руските въоръжени сили и сепаратистки режими, които тя подкрепя в Южна Осетия и Абхазия, спорни територии в Кавказ.

По-рано през 2008 година 77 процента от гласоподавателите подкрепиха присъединяването на Грузия към НАТО на общонационален референдум. След допитването Алиансът излезе с изявление, в което каза, че страната в крайна сметка ще стане член, но напредъкът по присъединяването й оттогава е в застой.

Въпреки заявената амбиция също да се присъедини към ЕС, Грузия не успява да изпълни изискванията за реформи, за да придвижи кандидатурата си напред. "Видяхме неуспехи в ключови области на върховенството на закона и спазването на правата на човека", заяви Брюксел миналата година.

По-рано този месец Москва обяви, че ще премахне забраната за полети между двете страни и визите за грузински граждани. Полетите бяха възобновени, въпреки че самият президент на Грузия каза, че този ход е "поредната руска провокация".

Според Европейския съвет за външни отношения олигархът Бидзина Иванишвили, основател на управляващата партия "Грузинска мечта", "изглежда до голяма степен отговорен" за промосковския завой. "Чрез своя контрол над партията "Грузинска мечта" и правителството Иванишвили може да се опитва да постави Грузия в сферата на влияние на Русия", се казва в него.

ЕС протестира пред Грузия за полетите с Русия

ЕС протестира пред Грузия за полетите с Русия

Тбилиси обаче се позова на трудната ситуация, в която се намира

В момента в Грузия управлява партията "Грузинска мечта" на премиера Иракли Гарибашвили, която е консервативна и се застъпва за традиционните християнски ценности. Опозицията я обвинява в проруски позиции.

Грузия не наложи почти никакви икономически санкции на Русия след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година, макар и да поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна върху цялата й територия, включително Крим.

След обвяването на частична мобилизация от руския президент Владимир Путин, много руснаци се втурнаха панически към Грузия, с която Русия има безвизов режим и се предполага, че повече от 700 хиляди руски граждани са влезли за няколко дни в съседната страна. Не ясно каква част от тях са останали да живеят там, но веднага бе съобщено за бум на имотни сделки в столицата Тбилиси, курортния град на Черно море Батуми и други грузински градове.

16 арестувани на антируски протест в Грузия

16 арестувани на антируски протест в Грузия

След новината, че дъщерята на Лавров