Грузинската полиция арестува 16 лица за административни нарушения по време на протест край езерото Кварели в източната част на страната, съобщава местната медия Interpressnews.

Демонстрациите последваха информацията, разпространена от базирания в Грузия канал Mtavari Arkhi и лидера на опозиционната партия Droa Елене Хощария в петък, която твърди, че санкционираната дъщеря на руския външен министър Сергей Лавров и нейният съпруг са отседнали в курорта Kvareli Lake. Хотелът ще бъде домакин на сватбено тържество на членовете на семейството на Лавров.

Според организаторите на митинга, опозиционната партия Единно национално движение, "повече от десет" души, включително членове на партията и граждански активисти, са били задържани по време на митинга, при който е имало физически сблъсъци между силите на реда и протестиращите.

Kvareli Lake Resort излезе с изявление по-късно в петък относно предполагаемите обвинения, като ги отхвърли като "дезинформация" и обясни, че в хотела не са отсядали гости под името Лавров.

Грузия възстановява директните полети до Русия

Грузия възстановява директните полети до Русия

Решението предизвика критики от ЕС и Украйна

Припомняме, че грузинските авиолинии възобновявиха директните полети до Русия от събота. Това предизвика критики от Украйна и Европейския съюз (ЕС).

Този ход идва, след като Москва отмени забраната за полети миналата седмица в значително затопляне на връзките с Грузия, с която няма официални дипломатически отношения след кратката война през 2008 г. В петък в Тбилиси кацна самолет на руската авиокомпания "Азимут".

Решението на грузинските власти бе посрещнато с протести и от грузинската опозиция, които в петък вечерта излязоха на централния площад и поискаха да не се възобновяват авиосъобщенията с Русия.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили заяви, че няма да използва услугите на частната Georgian Airways след решението на превозвача да възобнови търговските полети до Русия.

"Ще се въздържа от използването на тази авиокомпания отсега нататък, докато тази компания е в ръцете на онези хора, които са готови на всичко за пари", каза Зурабишвили в публично обръщение в събота.

През последните месеци Грузия се опитва да балансира между сближаването с Русия и стремежите си да се присъедини към ЕС.

Страната беше разтърсена от протести през март, след като депутатите се решиха да приемат законопроект в "руски стил", изискващ неправителствените организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "агенти на чуждо влияние".

Брюксел заяви, че планът е несъвместим с членството в ЕС и по-късно законопроектът беше оттеглен.

ЕС изрази съжаление, че Грузия възобновява полетите до Русия в момент, когато блокът затвори въздушното си пространство за руски самолети в отговор на нахлуването на Москва в Украйна.

Лавров обвини Запада, че се опитва да открие "втори фронт" в Грузия и Молдова

Лавров обвини Запада, че се опитва да открие "втори фронт" в Грузия и Молдова

Мобилизация на страните от ОНД

През 2008 година Грузия се опита да освободи окупираната от Русия територия, на която бе създадена марионетната държава Южна Осетия. Русия отговори мощно и бързо и войната приключи с поражение за Тбилиси.

В момента в Грузия управлява партията "Грузинска мечта" на премиера Иракли Гарибашвили, която е консервативна и се застъпва за традиционните християнски ценности. Опозицията я обвинява в проруски позиции.

Грузия не наложи почти никакви икономически санкции на Русия след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година, макар и да поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна върху цялата й територия, включително Крим.

ЕС отпуска 70 млн. евро военна помощ за Молдова и Грузия

ЕС отпуска 70 млн. евро военна помощ за Молдова и Грузия

Средствата са за осигуряване на несмъртоносно оборудване