Русия отчита във военните, политическите и дипломатическите си планове факта, че Западът се опитва да създаде "втори фронт" в Грузия и Молдова, както и присъствието на полски военен контингент на границата с Беларус. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, според когото Западът се е опитал да въвлече грузинското ръководство в създаването на "втори фронт", но властите в страната са отказали да го направят.

Много грузинци подкрепят Украйна, но грузинското правителство не е наложило санкции срещу Русия и отказва да доставя оръжие на Киев, а политици от управляващата партия често употребяват именно този израз "втори фронт".

В пространно интервю, цитирано от ТАСС, след посещението в Узбекистан Лавров мобилизира държавите от Обединението на независимите държави, коментирайки отказът от използването на долара при взаимни разплащания в полза на националните валути в световната търговия като необратим процес. Руският външен министър подчертава значението на съвместната работа със страните от ОНД за неутрализиране на заплахите за сигурността, включително от страна на САЩ.

Според Лавров бягството от долара вече е започвало и макар все още да не е много бързо, то със сигурност ще се ускори. Тази тенденция е необратима.

Също така според Лавров тласък за по-нататъшното разширяване на икономическото сътрудничество в рамките на ОНД ще даде споразумението за свободна търговия с услуги между страните, което предстои да бъде подписано."

"Пътят на санкциите е път за никъде. Сериозните държави и сериозните политици правят съответните изводи и тези изводи са категорично в полза на прекратяване на зависимостта от Запада, обяснява Лавров, като въоръжава сътрудничество включително и срещу заплахите, които са създадени в сферата на военно-биологичната сфера отново от САЩ.

Руското разузнаване: Западът убеждава Грузия да отвори втори фронт срещу Москва

Руското разузнаване: Западът убеждава Грузия да отвори втори фронт срещу Москва

Сега бил подходящият момент за Тбилиси да си върне контрола над Абхазия и Южна Осетия