Грузинските авиолинии възобновяват директните полети до Русия от събота, съобщиха властите за гражданска авиация на страната, предизвиквайки критики от Украйна и Европейския съюз, предава Ройтерс.

Този ход идва, след като Москва отмени забраната за полети миналата седмица в значително затопляне на връзките с Грузия, с която няма официални дипломатически отношения след кратката война през 2008 г. В петък в Тбилиси кацна самолет на руската авиокомпания "Азимут".

"Светът изолира Русия, за да я принуди да спре войната, но Грузия приветства руските авиолинии и изпраща свои самолети в Москва. Докато 20% от грузинската територия остава безнаказано окупирана от Русия", заяви говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко в "Туитър". Кремъл със сигурност ще се зарадва на такъв резултат.

Решението на грузинските власти бе посрещнато с протести от грузинската опозиция, които в петък вечерта излязоха на централния площад и поискаха да не се възобновяват авиосъобщенията с Русия.

Русия премахва визите за грузинци

Русия премахва визите за грузинци

За Тбилиси този ход е неприемлив, неуместен и ненавременен

През последните месеци Грузия се опитва да балансира между сближаването с Русия и стремежите си да се присъедини към ЕС.

Страната беше разтърсена от протести през март, след като депутатите се решиха да приемат законопроект в "руски стил", изискващ неправителствените организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "агенти на чуждо влияние".

Брюксел заяви, че планът е несъвместим с членството в ЕС и по-късно законопроектът беше оттеглен.

ЕС изрази съжаление, че Грузия възобновява полетите до Русия в момент, когато блокът затвори въздушното си пространство за руски самолети в отговор на нахлуването на Москва в Украйна.

"Това последно решение на грузинските власти поражда безпокойство по отношение на пътя на Грузия към ЕС", каза говорителят по външните въпроси на ЕС Петер Стано.

Руското разузнаване: Западът убеждава Грузия да отвори втори фронт срещу Москва

Руското разузнаване: Западът убеждава Грузия да отвори втори фронт срещу Москва

Сега бил подходящият момент за Тбилиси да си върне контрола над Абхазия и Южна Осетия

Припомняме, че през 2008 година Грузия се опита да освободи окупираната от Русия територия, на която бе създадена марионетната държава Южна Осетия. Русия отговори мощно и бързо и войната приключи с поражение за Тбилиси.

В момента в Грузия управлява партията "Грузинска мечта" на премиера Иракли Гарибашвили, която е консервативна и се застъпва за традиционните християнски ценности. Опозицията я обвинява в проруски позиции.

Грузия не наложи почти никакви икономически санкции на Русия след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година, макар и да поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна върху цялата й територия, включително Крим.

След обвяването на частична мобилизация от руския президент Владимир Путин, много руснаци се втурнаха панически към Грузия, с която Русия има безвизов режим и се предполага, че повече от 700 хиляди руски граждани са влезли за няколко дни в съседната страна. Не ясно каква част от тях са останали да живеят там, но веднага бе съобщено за бум на имотни сделки в столицата Тбилиси, курортния град на Черно море Батуми и други грузински градове.

Грузия обясни защо не доставя оръжия за Украйна

Грузия обясни защо не доставя оръжия за Украйна

Тбилиси не иска да бъде въвлечен във войната