Правителството на Грузия "реши безусловно да оттегли" спорен законопроект, който предизвика огромни протести, според изявление, публикувано в четвъртък и цитирано от европейската редакция на "Политико".

Обратът дойде, след като хиляди грузинци излязоха на улиците на столицата на страната Тбилиси в продължение на два дни на проевропейски протести. Спорното законодателство изикваше всички организации, които получават повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти.

Грузинският закон се разглежда широко като вдъхновен от режима на Владимир Путин в Москва. През 2012 г. руският президент прие законодателството за затягане на контрола върху групите за граждански права, финансирани от чужбина, което се разглежда като опит за потискане на опозицията. Миналия юни Държавната дума, долната камара на парламента на Русия, одобри друг законопроект, налагащ драконовски ограничения на физически лица и организации, "под чуждо влияние".

Оттеглянето на законопроекта е удар за Путин, който отдавна гледа на бившата съветска република Грузия, както част от сферата на влияние на Русия.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили, която беше в САЩ за официално посещение, когато протестите за първи път избухнаха във вторник, нарече проекта на закон "нещо, продиктувано от Москва" във видео обръщение.

"Виждаме, че приетият проект на закон е причинил различия в обществото", се казва в изявлението от четвъртък, в което партията "Грузинска мечта" обяви, че ще се откаже от предложения закон "безусловно".

Но партията, заедно със своите управляващи коалиционни партньори, добави, че "машина на лъжите е в състояние да представи законопроекта в отрицателна светлина и да подведе определена част от обществеността".

Изявлението продължава: "Тъй като емоционалният фон отшумява, ще обясним по-добре  на обществеността за какво е бил законопроектът и защо е важно да се гарантира прозрачността на чуждото влияние у нас. За да направим това, ще започнем срещи с населението и ще уведомим широката общественост за истината за всеки детайл от въпроса. "

В публикация в "Туитър" делегацията на ЕС в Грузия приветства съобщението, като добави: "Насърчаваме всички политически лидери в Грузия да възобновят проевропейските реформи, по приобщаващ и конструктивен начин и в съответствие с 12-те приоритета за Грузия за постигане на статут на кандидат-член."

Грузия кандидатства за членство в ЕС миналия март, но не получи статут на кандидат и ще трябва първо да приложи някои реформи - включително засилване на независимостта на своята съдебна система.

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел също беше критичен към грузинския законопроект и го нарече "много лошо развитие за Грузия и нейния народ" и го определи като "несъвместим с ценностите и стандартите на ЕС". В изявление Борел каза, че ако законопроектът бъде приет, той "може да има сериозни последствия за отношенията ни".

Сцените на хиляди грузинци по улиците през два последователни дни на протести тази седмица, развяващи знамена на ЕС, докато се изправяха срещу полицията за борба с безредиците, напомнят на революцията на Евромайдана в Украйна, която започна през 2013 г. в отговор на решението на тогавашния президент Виктор Янукович да прекрати преговорите за споразумение за асоцииране с ЕС в полза на по-тесни връзки с Русия.

Тези демонстрации прераснаха в насилие в края на ноември 2013 г., когато полицията за борба с безредиците атакува мирни протестиращи на Площада на независимостта в Киев. След това през февруари 2014 г. снайперисти откриха огън и убиха десетки украинци. В резултат на инцидента Янукович беше принуден да напусне страната, а Путин изпрати войски в Крим.

САЩ и Германия са срещу грузински закон за чуждите агенти

САЩ и Германия са срещу грузински закон за чуждите агенти

В грузинския парламент се стигна до бой по време на дебатите