Посланиците на САЩ Кели Дегнан и Германия Петер Фишер коментираха с тревога дебатите в Грузия по отношение на спорен закон, който ще регулира "чуждите агенти" в страната. 

"Ние не сме се отказали от усилията да убедим и подтикнем правителството да не пристъпва към това законодателство.", заяви Дегнан. 

Тя припомни, че САЩ, ООН, ЕС, COE, наред с други приятели на Грузия, са изразили дълбока загриженост относно това законодателство, което "вероятно ще стигматизира гражданското общество, ще заглуши независимите медии и несъгласните гласове, точно както направи подобно законодателство в Русия и други страни като Русия.

Посланикът каза, че няма нужда от законодателство, тъй като има достатъчно прозрачност по отношение на това как се използва чуждестранната помощ в Грузия.

Това законодателство наистина ще има опустошителното въздействие върху грузински организации и групи, които вършат добра работа, за да помогнат на други грузинци в нужда в цялата страна. Не е необходимо и ние призоваваме парламента да преразгледа, да оттегли това законодателство, то не е необходимо и не е в най-добрия интерес на Грузия."

Депутати в грузинския парламент си спретнаха бой

Депутати в грузинския парламент си спретнаха бой

Поводът за сбиването стана спорен законопроект

Нейният германски колега, посланик Петер Фишер написа в "Туитър", че позицията на ЕС по проектозаконите остава същата, цитирайки изявлението на ЕСВД, направено по-рано, че "приемането на проектозакона би било в противоречие със стремежите на Грузия за ЕС и с нормите и ценностите на ЕС".

Припомняме, че в грузинския парламент днес се стигна до бой заради закона. 

Според критиците законопроекта е моделиран по драконовското законодателство в съседна Русия.

Законът изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти и да бъдат подложени на мониторинг от страна на министерството на правосъдието. При отказ ще следват солидни глоби.

Критиците го сравняват с руски закон от 2012 г., който оттогава непрекъснато се разширява и се използва за репресии срещу руското гражданско общество и независимите медии. Те смятат закона за символ на авторитарна промяна в Грузия.

Европейският съд: Руският закон за чуждестранните агенти нарушава правата

Европейският съд: Руският закон за чуждестранните агенти нарушава правата

Русия подготви закон, който обезсилва решенията на ЕСПЧ

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили обяви, че ще наложи вето на закона, който според нея ще застраши надеждите на Грузия за присъединяване към Европейския съюз и НАТО. Парламентът обаче може да преодолее президентското вето.