Протестите в грузинската столица Тбилиси продължават за поредна нощ, съобщи АП.

Ситуацията пред грузинския парламент ескалира, след като група радикално настроени младежи се опитаха да пробият железните порти на сградата, зад които има стотици полицаи и служители на силите за борба с безредиците.

Най-малко 76 души са задържани до момента.

След действията на опозицията полицаите започнаха да използват водно оръдие, което отблъсна нападателите от портата, а полицията за борба с безредиците се премести извън периметъра на сградата, но все още не е предприела активни действия.

По-рано в сряда Гиорги Вашадзе, лидер на опозиционната партия "Агмашенебели", постави ултиматум на властите да оттеглят закона за чуждестранните агенти от парламента и да освободят всички протестиращи, задържани предишния ден.

След като ултиматумът не беше изпълнен от властите, опозиционерите решиха да обградят сградата с човешка верига, наричайки я символична.

Опозицията в Грузия протестира

Опозицията в Грузия протестира

Напрежение в Тбилиси

Междувременно основната маса на митинга, състояща се от студенти, остава на площада и продължава да говори по микрофона.

Ден по-рано няколко хиляди души се събраха пред сградата на парламента, за да протестират срещу първото четене на законопроекта за чуждестранните агенти от парламентарното мнозинство.

След неколкократни предупреждения полицията предприе действия за разпръскване на митинга. Задържани бяха повече от 60 активисти на опозицията.