Русия отменя визовия режим за Грузия, съобщава ТАСС.

"От 15 май 2023 г. грузинските граждани ще могат да влизат и излизат от Руската федерация, без да получават визи въз основа на текущи документи за самоличност, с изключение на гражданите, влизащи в Русия с цел работа или за период над 90 дни за временно пребиваване в Русия, включително за получаване на образование", се посочва в указ, подписан от руския президент Владимир Путин.

С друг президентски указ се отменя забраната за полети на руски авиокомпании до Грузия и за продажба на туристически пакети до страната, която беше в сила от 2019 г.

Визовият режим с Грузия беше въведен с решение на руските власти през 2000 г. Въпреки това Грузия отмени изискването за визи за руснаците през 2012 г. Съгласно грузинското законодателство руските граждани могат да посещават Грузия без визи и да остават там до една година.

Опашки на границата между Русия и Грузия
Обновена

Опашки на границата между Русия и Грузия

Цените на самолетните билети до Турция скочиха неимоверно

Дипломатическите връзки между двете страни бяха прекъснати от Тбилиси през 2008 г., след като Русия призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили обаче предупреди, че решението на Русия за отпадане на визовите изисквания за гражданите на Грузия ще предизвика напрежение сред политическите сили в страната ѝ.

"Това ще подхрани известно напрежение. Все пак съм убедена, че това няма да предизвика напрежение в обществото, а ще получи много голям отзвук от хора, осъзнаващи, че когато Русия предприема подобни стъпки, тя го прави, водена от собствените си интереси", изтъкна Зурабишвили на брифинг.

Тя подчерта, че премахването на визовите изисквания за грузинци е неприемливо, неуместно и ненавременно.