Според президента на Грузия Саломе Зурабишвили, след като Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия през септември, около 700 000 руснаци са влезли в Грузия. От тях около 100 хиляди са все още в страната, останалите са заминали в други посоки, смятат грузинските власти, цитирани от Руската служба на Би Би Си.

Грузия прие и около 30 000 украински бежанци, припомня британската медия.

В първите седмици след обявяването на мобилизацията на ГКПП Горни Ларс на руско-грузинската граница имаше километрични задръствания. Преминаването през границата на двете държави отнемаше няколко дни. в последствие обаче Русия ограничи достъпа до грузинската граница и организира там временни мобилизационни постове.

В Тбилиси и редица други градове избухнаха протести на местни жители срещу наплива на руснаци. Протестиращите са убедени, че мнозинството от дошлите всъщност подкрепят войната в Украйна, но самите те не искат да умират на фронта.

Според съобщения в медиите и информация от миграционните служби на съседни на Русия държави от края на септември Русия са напуснали около един милион души - предимно мъже в военна възраст.

От 21 септември около 200 хиляди души са напуснали Русия в посока Казахстан, но 148 хиляди души веднага са напуснали страната в неизвестна посока.

Според финландската гранична охрана от 21 септември до 3 октомври 65 768 руснаци са влезли в страната, докато през същото време 40 106 руснаци са се върнали в Русия.

Също така руски граждани (особено жители на Бурятия) са заминали за Монголия. Както съобщи местният портал ikon, позовавайки се на източници в Главната дирекция за охрана на границата, от 22 до 28 септември 6268 руснаци са влезли в Монголия (1107 руснаци са напуснали страната през този период).

Друг избор е Киргизстан. От 21 септември там са се регистрирали 3526 руски граждани, съобщиха за Azzatik (местната редакция на Радио "Свобода") от пресслужбата на Министерството на цифровото развитие. Местните власти не дават данни колко руснаци са напуснали страната.

Известно е, че хората активно напускат Русия и към Армения, Узбекистан, Таджикистан, Азербайджан, Турция, Египет и Обединените арабски емирства. Но точните данни за тези страни не са публично достъпни.

Руските студенти и ученици са застрашени от трудова мобилизация

Руските студенти и ученици са застрашени от трудова мобилизация

Липса на работници и фермери след мобилизацията на Путин