Грузия няма да оказва военна помощ на Украйна, за да не бъде въвлечена във войната, заяви вицепремиерът на черноморската страна Тея Цулукиани. Думите й са цитирани от руските информационни агенции и Руската служба на Би Би Си.

"Грузинските власти няма да допуснат държавата Грузия да бъде въвлечена във военен сблъсък. Затова ние няма да окажем военна помощ, разбира се, на никоя от страните във военния конфликт", цитира нейните думи РИА Новости.

На 9 януари украинското издание "Европейская правда" публикува статия на шарже д'афер на Украйна в Грузия Андрей Касянов, който пише, че Грузия не е прехвърлила на Украйна зенитно-ракетните комплекси "Бук", които Киев прехвърли на Тбилиси след руската атака срещу Грузия през 2008 г.

Освен това Касянов спомена и американските противотанкови системи "Джевлин", които Киев също поиска от грузинските власти. Тбилиси също отказа да ги предаде на украинската страна.

В същото време Касянов отделно отбеляза, че въпреки тези откази Украйна се противопоставя на използването на този въпрос във вътрешнополитически спорове в самата Грузия и отхвърля всякакви обвинения в опит да се въвлече Грузия във война с Руската федерация.

Впоследствие този отказ беше обяснен в Грузия с факта, че това оръжие е закупено от Грузия, а не е получено при други условия.

Това обстоятелство, съдейки по публикации в руската преса, е споменато и от Тея Цулукиани. "Доколкото ми е известно, става дума за прехвърляне на такова оръжие, което сме закупили", каза тя, цитирана от ТАСС.

В неделя грузинският президент Саломе Зурабишвили категорично осъди руската ракетна атака срещу жилищна сграда в Днипро, при която загинаха най-малко 21 души, включително едно дете.

Тя нарече този удар недопустима демонстрация на жестокост срещу цивилни граждани, нарушаваща всички норми на международното право.

След удара по 9-етажен блок в Днипро - Путин е доволен

След удара по 9-етажен блок в Днипро - Путин е доволен

Всичко се развива според плана на Министерството на отбраната и Генералния щаб

Припомняме, че през 2008 година Грузия се опита да освободи окупираната от Русия територия, на която бе създадена марионетната държава Южна Осетия. Русия отговори мощно и бързо и войната приключи с поражение за Тбилиси.

В момента в Грузия управлява партията "Грузинска мечта" на премиера Иракли Гарибашвили, която е консервативна и се застъпва за традиционните християнски ценности. Опозицията я обвинява в проруски позиции.

Грузия не наложи почти никакви икономически санкции на Русия след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година, макар и да поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна върху цялата й територия, включително Крим.

След обвяването на частична мобилизация от руския президент Владимир Путин, много руснаци се втурнаха панически към Грузия, с която Русия има безвизов режим и се предполага, че повече от 700 хиляди руски граждани са влезли за няколко дни в съседната страна. Не ясно каква част от тях са останали да живеят там, но веднага бе съобщено за бум на имотни сделки в столицата Тбилиси, курортния град на Черно море Батуми и други грузински градове.

През лятото ЕС даде статут на кандидат-членове на Украйна и Молдова, но не предложи такъв на Грузия. Въпреки това, Брюксел даде надежди на страната, като поиска от нея изпълняване на необходимите реформи.

Поправени германски танкове за Украйна - едва през 2024 година

Поправени германски танкове за Украйна - едва през 2024 година

Те трябва да бъдат разглобени и сглобени наново