Украйна е поискала от Грузия да й предаде комплексите "Бук", които Киев изпрати на Грузия през 2008 г. по време на войната с Русия. Това заяви шарже д'афер на Украйна в Грузия Андрей Касянов, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Украйна също поиска от Грузия да й прехвърли противотанкови системи "Джевлин" (Javelin), които Грузия получи от САЩ. Вашингтон се е съгласил на такова прехвърляне и дори е предложил замяна на комплексите с по-нови, пише Касянов. Грузия обаче е отказала да даде каквито и да е оръжия на Украйна.

Премиерът на Грузия обвини опозицията в изпращане на наемници в Украйна

Премиерът на Грузия обвини опозицията в изпращане на наемници в Украйна

Упрекна опизицията, че говори много за войната, но не отива на фронта

"Украйна се противопоставя на използването на този въпрос във вътрешни политически спорове (в Грузия) и отхвърля всякакви обвинения в опит да бъде въвлечена Грузия във война с Руската федерация", пише Касянов.

Припомняме, че през 2008 година Грузия се опита да освободи окупираната от Русия територия, на която бе създадена марионетната държава Южна Осетия. Русия отговори мощно и бързо и войната приключи с поражение за Тбилиси.

В момента в Грузия управлява партията "Грузинска мечта" на премиера Иракли Гарибашвили, която е консервативна и се застъпва за традиционните християнски ценности. Опозицията я обвинява в проруски позиции.

Грузия не наложи почти никакви икономически санкции на Русия след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година, макар и да поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна върху цялата й територия, включително Крим.

След обвяването на частична мобилизация от руския президент Владимир Путин, много руснаци се втурнаха панически към Грузия, с която Русия има безвизов режим и се предполага, че повече от 700 хиляди руски граждани са влезли за няколко дни в съседната страна. Не ясно каква част от тях са останали да живеят там, но веднага бе съобщено за бум на имотни сделки в столицата Тбилиси, курортния град на Черно море Батуми и други грузински градове.  

През лятото ЕС даде статут на кандидат-членове на Украйна и Молдова, но не предложи такъв на Грузия. Въпреки това, Брюксел даде надежди на страната, като поиска от нея изпълняване на необходимите реформи. 

В Тбилиси протестираха срещу премиера

В Тбилиси протестираха срещу премиера

Напрежението се покачва