Грузинската опозиция набира и изпраща граждани на страната да се бият в Украйна. Това заяви премиерът Иракли Гарибашвили, цитиран от ТАСС.

"Искам да напомня на всички, че тези хора, т.нар. партия на войната и прeдателството (опозицията - ТАСС), се опитват да организират някакви провокации от началото на войната в Украйна. За съжаление, членовете на "партията на войната" водят нашите съграждани в Украйна (да се сражават - ТАСС)", посочи той по време на заседание на правителството.

Освен това Гарибашвили упрекна опозицията, че говори много за украинския конфликт, но самите те не отиват на фронтовата линия.

"Някога да сте видели политик, който би умрял в тази война? Тук те са доста активни във Фейсбук и се отличават със "смели" публикации, а защо не отидат да се бият? Но не в Киев да си правят селфита, те трябва да отидат направо на фронта и да се бият там", настоя той.

Грузия не се присъедини към санкциите срещу Русия

Грузия не се присъедини към санкциите срещу Русия

Премирът обяви, че защитава интересите на своя народ

Грузинският премиер изрази и своите съболезнования на семействата и близките на петима грузински граждани, убити в сраженията на украинска страна край Бахмут преди няколко дни. По негови думи общо 33-ма грузински граждани са били убити от началото на конфликта в Украйна.

Ден след нахлуването на руските сили в Украйна, Гарибашвили заяви, че бившата съветска страна няма да се присъедини към финансовите и икономическите санкции на Запада срещу Русия, тъй като те биха имали обратен ефект върху Грузия и биха оказали много по-сериозно въздействие.

В началото на март украинският президент Володимир Зеленски отзова украинския посланик в Грузия "заради неморалната позиция на Тбилиси по отношение на санкциите" и за предотвратяване на властите да изпратят грузински доброволци в Украйна.

700 хиляди руснаци са избягали в Грузия след обявяване на мобилизацията

700 хиляди руснаци са избягали в Грузия след обявяване на мобилизацията

Само 100 хиляди от тях са останали в републиката