Грузия е започнала война срещу Южна Осетия. В момента се водят ожесточени погранични боеве, съобщава Първи канал на руската телевизия.

При офанзивата на грузинската армия срещу столицата на Южна Осетия за загинали много хора, а ранените са десетки, предаде „Интерфакс". Все още не се знае какъв е броят на загиналите. Според Ройтерс най-малко 15 души са убити.

Междувременно стана ясно, че абхазки и северноосетински доброволци заминават на помощ на Южна Осетия.

Президентът на Южна Осетия Едуард Кокойти съобщи, че грузинската армия е започнала щурм на столицата Цхинвали, която е обкръжена.

Градът е обстрелван с "Град", гаубици и минохвъргачки. Съобщава се за масиран артилерийски обстрел срещу града. Държавният министър на Грузия по реинтеграцията Темур Якобашвили потвърди, че още пет села в зоната на конфликта са преминали под контрола на грузинската страна.

Руски медии съобщават, че Цхинвали е обхванат от пламъци.

Руски дипломати се събраха на спешно заседание, за да обсъдят ескалацията на напрежението в Кавказ. Русия поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност "във връзка с агресивните действия на Грузия по отношение на Южна Осетия". Заседанието трябва да се състои днес.

Грузинският президент Михаил Саакашвили вече предложи на сепаратистите незабавно примирие след продължаващите няколко дни сблъсъци, заплашващи да прераснат в по-голям въоръжен конфликт. Той допълни, че е заповядал на грузинските части да не отвръщат на огъня.

Командващият миротворческите операции в грузинския Генерален щаб бригаден генерал Мамука Курашвили заяви пред местната телевизия, че атаката е започнала с цел възстановяване на конституционния ред в зоната на конфликта.

От години непризнатата република Южна Осетия се стреми да се отдели от Грузия като независима държава. Грузинците от своя страна обвиняват Русия, че въоръжава и подкрепя сепаратистите. Заради военния конфликт днес отново извънредно се събира Съветът за сигурност на ООН.