На Грузия е бил връчен официален протест от името на 27-те държави от Европейския съюз (ЕС) заради възстановяването на въздушния трафик с Руската федерация.

Според Echo of the Caucasus, демаршът е бил предаден на министъра на икономиката Леван Давиташвили по време на среща с посланика на ЕС в Тбилиси Павел Герчински и други европейски дипломати. Той каза, че възобновяването на въздушния трафик противоречи на по-ранното решение на тези 27 страни.

"Ние също така изразихме загриженост, че това решение противоречи на нашата решителност да изолираме Русия и да я окажем натиск да промени тактиката си, когато става въпрос за бруталната, агресивна война, която Русия продължава да води в Украйна", обясни Герчински.

В отговор министърът каза, че "контекстът на Грузия е различен от контекста на страните-членки на ЕС", тъй като страната е в особено трудна ситуация.

"Ние имаме пряка граница с Руската федерация и 20% от териториите на Грузия са окупирани, така че контекстът на Грузия се различава от контекста на страните-членки на ЕС и ние говорихме за това открито", каза Давиташвили.

Грузия ще предлага транзитни полети от Москва

Грузия ще предлага транзитни полети от Москва

Пътници ще могат да летят до Тбилиси от Москва и след това да продължат пътуването си към други европейски градове

Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че Авиокомпанията Georgian Airways ще предлага транзитни полети от Москва до различни европейски дестинации през Тбилиси.

Това стана възможно след установяването на въздушни пътувания с Руската федерация. Пътниците ще имат възможност да летят до Тбилиси от Москва и след това да продължат пътуването си към други европейски градове. Освен това, те могат да прекарат няколко дни в Тбилиси преди да продължат към Париж, Виена и други места.

Въпреки това, ръководителят на авиокомпанията поясни, че няма да има технически стартирани транзитни полети от Москва до Европа през Тбилиси. Вместо това, пътниците могат да използват директните полети до Москва и да летят транзитно през Тбилиси, за да достигнат до своите крайни дестинации.

На 10 май руският президент Владимир Путин подписа указ за премахване на визовия режим за грузинските граждани от 15 май. Също така беше отменена забраната за полети на руски авиокомпании и продажба на турове до Грузия, въведена през 2019 година. Въпреки критиките от страна на грузинския президент, правителството и управляващата партия приветстват безвизовия режим и директните полети за грузинските граждани. Georgian Airways вече предлага директни полети от 20 май, а руската авиокомпания Red Wings планира да започне полети до Грузия през юни.

Грузия възстановява директните полети до Русия

Грузия възстановява директните полети до Русия

Решението предизвика критики от ЕС и Украйна