Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза в понеделник, че иска Европа да бъде готова за разширяване до 2030 г., докато Европейският съюз се подготвя за подновен дебат за бъдещия си размер, пише "Политико".

"Разширяването вече не е мечта", каза председателят на Съвета на Стратегическия форум в Блед в Словения, където се събраха лидери от Западните Балкани. "Време е да продължим напред", добави той.

Докато осем държави официално притежават статут на кандидатки, за много от Западните Балкани процесът на присъединяване е в застой. А за някои страни като Турция процесът беше официално спрян, въпреки че динамиката, свързана с войната в Украйна, поднови дебата.

През юни миналата година лидерите на ЕС предоставиха статут на кандидатки на Украйна и Молдова.

"Има още много работа за вършене. Ще бъде трудно", каза Шарл Мишел на форума и добави: "Вярвам, че трябва да сме готови - и от двете страни - до 2030 г. за разширяване."

Председателят на Съвета подчерта, че "разширяването е и ще остане процес, основан на заслуги", като посочи необходимостта от зачитане на върховенството на закона, прилагане на европейските икономически стандарти и привеждане в съответствие с Брюксел по отношение на външната политика.

По същия начин Мишел призова следващият дългосрочен бюджет на ЕС да вземе предвид целите за разширяване и ЕС да обмисли адаптирането на своята институционална рамка.

По въпрос дали разширяването трябва да доведе до отдалечаване от единодушното вземане на решения по чувствителни въпроси, той зае средна позиция: "Пълното премахване на единодушието може да означава изхвърляне на бебето заедно с водата в коритото."

"Това ще бъде твърд орех за разбиване", продължи лидерът на Съвета, "но няма начин да избегнем този дебат сега."

Най-голямото предизвикателство, според Мишел, може да бъде убеждаването на европейците в проекта за разширяване.

"Трябва да сме сигурни, че сърцата на хората са с нас", каза той.

Ковачевски пак убеждава, че РСМ няма да предоговаря условията за членство в ЕС

Ковачевски пак убеждава, че РСМ няма да предоговаря условията за членство в ЕС

Блокирането на евроинтеграцията коства на страната 1 млрд. евро годишно, според Османи