Условията за влизане на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз (ЕС) няма да бъдат предоговаряни. Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски на съвместна пресконференция със специалния пратеник на Съединените щати за Западните Балкани Габриел Ескобар, съобщава БНР.

Той подчерта, че преговорната рамка не дава възможност на страната ни да поставя нови условия.

"Двустранните отношения с България са точно това - двустранни отношения - и няма да влияят на процеса на евроинтеграция", отсече Ковачевски в Скопие.

Той отново заяви, че членството на РСМ в ЕС е ключов приоритет както за македонското правителство, така и за гражданите на страната и припомни на депутатите, които трябва да гласуват конституционните промени като условие за начало на преговорите с Брюксел, че са представители на гражданите, които искат да влязат в Съюза.

РСМ: Споразумението с България не е част от преговорите ни с ЕС

РСМ: Споразумението с България не е част от преговорите ни с ЕС

Османи желае по-светло европейско бъдеще за Северна Македония

Ковачевски отрече твърденията на опозицията, че правителството коленичи пред чужди дипломати, които ще натискат Скопие да приеме промените в Конституцията за вписване на българите като държавотворен народ.

"Нов договор няма да има. Нито има възможност за предоговаряне", изтъкна той.

По негови думи в одобрената преговорна рамка има пълна защита на македонския език и идентичност.

Имаме възможност да се движим напред, отбеляза Ковачевски.

Османи убеждава Борел в готовността на Северна Македония за ЕС

Османи убеждава Борел в готовността на Северна Македония за ЕС

Нито Скопие, нито Съюзът не трябвало да допускат отстъпление от целта

БГНЕС информира, че среща с Ескобар е провел и външният министър на РСМ Буяр Османи. Те са обменили мнения за актуалните политически събития, с акцент върху европейското досие на Ребублика Северна Македония, както и за необходимостта от продължаване на процеса на преговори с ЕС чрез гласуване на конституционни промени.

"САЩ имат ключова роля във всички най-важни вътрешно- и външнополитически моменти от най-новата история на Северна Македония, осигурявайки твърда подкрепа за нашето успешно установяване като независима държава, дълбоко интегрирана в трансатлантическото семейство на модерни и функциониращи демокрации", коментира Османи.

По думите му блокирането на процеса на европейската интеграция от страна на ВМРО-ДПМНЕ коства на РСМ един милиард евро годишно от пропусната финансова подкрепа от ЕС.