Споразуменията за добросъседство не са част от преговорната рамка за членство на Северна Македония в Европейския съюз. Това заяви във видеообръщение македонският външен министър на Буяр Османи, цитиран от bTV.

Той преповтори посланията си отпреди 20 дни, когато обясни съдържанието и структурата на Преговорната рамка на Скопие с ЕС.

Османи убеждава Борел в готовността на Северна Македония за ЕС

Османи убеждава Борел в готовността на Северна Македония за ЕС

Нито Скопие, нито Съюзът не трябвало да допускат отстъпление от целта

Освен това македонският първи дипломат благодари на всички за критиките, въпросите и подкрепата.

"Откровеният дискурс укрепва нашата демокрация. Уважавам всеки един от Вас, независимо дали сте съгласни с метода, или не. Нашата крайна цел е по-светло европейско бъдеще за Северна Македония и вярвам, че заедно, с открит диалог и факти, можем да го постигнем", подчертава той във видеото.

Османи се стреми да отрече всички спекулации относно съдържанието на Преговорната рамка за членство на страната му в ЕС.

В разяснението си отпреди три седмици той акцентира върху Споразумението с България и по-конкретно върху чл.12 от него.

Османи вече неколкократно посочва, че в нито един от показателите, пътните карти или стъпките в специалната част на Преговорната рамка няма препратки или връзки към Споразумението с България.

Според него то не може да бъде пречка по пътя на страната към ЕС. Той обаче отбелязва, че е "поет определен ангажимент към България, а това означава, че РСМ ще прилага споразумението за добросъседство".

Австрия предупреждава РСМ да не се препъне на последното препятствие към ЕС

Австрия предупреждава РСМ да не се препъне на последното препятствие към ЕС

Ако Северна Македония не приеме конституционните промени, ще бъде изолирана