С приемането на конституционните промени Северна Македония доказва, че е готова за членство в Европейския съюз и очаква присъединителните преговори от Съюза да приключат до края на 2030 г. Това заяви министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи на среща с върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия Жозеп Борел, съобщава БГНЕС.

Двамата обсъдиха европейското досие на Северна Македония, като Османи информира топ диипломата на ЕС за хода на парламентарния дебат за приемане на конституционните промени като ангажимент за гладкия път на страната към еврочленство.

Той бе категоричен, че нито Скопие, нито Съюзът не трябва да допускат евентуално отстъпление от целта.

Жозеп Борел не вижда пречки пред присъединяването на РСМ към ЕС

Жозеп Борел не вижда пречки пред присъединяването на РСМ към ЕС

Той подчерта, че страната отбелязва добър напредък

Османи приветства новия план за развитие на Европейската комисия като своевременен отговор на искането на Скопие за повече интеграция и ползи за македонците по пътя към достъпно членство.

"По-голямата интеграция преди самото членство в ЕС е в наш интерес, но и в интерес на Съюза: колкото по-развит партньор днес, толкова по-полезен съюзник утре", изтъкна македонският външен министър пред Борел.

Австрия предупреждава РСМ да не се препъне на последното препятствие към ЕС

Австрия предупреждава РСМ да не се препъне на последното препятствие към ЕС

Ако Северна Македония не приеме конституционните промени, ще бъде изолирана