Нашето послание е просто и силно - няма време за губене, бихме искали да продължите с необходимите конституционни промени, за да продължите преговорите за членство. Това заяви министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, цитиран от БГНЕС.

Той, заедно със своите колеги от Чехия и Словакия, е на посещение в Скопие.

По думи на Шаленберг да се отложи приемането на измененията, означава да се отложи присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Той бе категоричен, че би било жалко за Скопие, "след като пробяга труден маратон, да се препъне на последното препятствие".

"Заедно сме извървели дълъг път и сме преодолели много трудности. Задача на всички граждани на тази страна е тези усилия да не са напразни", подчерта Шаленберг.

Мицкоски отсече: Без конституционни промени под български диктат

Мицкоски отсече: Без конституционни промени под български диктат

ВМРО-ДПМНЕ няма да върви срещу собствения си народ

Той предупреди, че ако РСМ не приеме конституционните промени и европейският път не продължи, ще бъде изправена пред опасността да бъде изолирана.

18 години чакахте да стигнете до този момент и сега остава да използвате момента и да бъдете политически отговорни, да поставите на първо място националните, а не партийните интереси, изтъкна министърът на пресконференция.

Решението може да дойде само от вас, то няма да дойде от Брюксел, Виена или Братислава и ви уверявам, че няма да дойде и от София, отбеляза той.

Тримата външни министри съобщиха ,че са упълномощени от върховния представител по външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел да предадат официалните позиции на ЕС по въпросите, свързани с европейското присъединително досие на страната.

Припомняме, по-рано днес македонският премиер Димитър Ковачевски съобщи, че предложението за промяна в Конституцията е получено в правителството. 

Македонското правителство получи предложението за промяна в Конституцията

Македонското правителство получи предложението за промяна в Конституцията

То ще бъде изпратено в парламента до края на месеца