Грузинският президент Саломе Зурабишвили обяви Русия за "враг и окупатор", чиято "пета колона" стои зад размириците, които тя предупреди, че има опасност да разделят бившата съветска република, съобщава "Ройтерс".

Коментарите на Зурабишвили са след размириците в столицата на Грузия Тбилиси, след като полицията използва сълзотворен газ и стреля с гумени куршуми, за да попречи на тълпите да нахлуе в сградата на парламента.

Сблъсъците, за които Москва обвинява радикалните грузински политически сили, които обвинява в пропагандиране на антируските настроения, оставиха десетки ранени.

Ранените в Тбилиси достигнаха 240 души, 80 от тях са полицаи

Ранените в Тбилиси достигнаха 240 души, 80 от тях са полицаи

Русия обвини грузинската опозиция в опит за саботаж на контактите между двете страни

Протестиращите са разгневени от посещението на Сергей Гаврилов, член на долната камара на руския парламент.

Гаврилов участва в Междупарламентарната асамблея за православие - МАП, орган, създаден от гръцкия парламент през 1993 г., за да насърчава взаимоотношенията между християнските православни депутати.

Гаврилов, председател на Общото събрание на МАП, се обърна към делегатите на родния си руски език от мястото на председателя на грузинския парламент в четвъртък.

Това разгневи някои политици и грузинци, които искат Русия да бъде държана на една ръка разстояние.

"Русия е наш враг и окупатор. Петата колона, която управлява, може да бъде по-опасна от откритата агресия", коментира Зурабишвили във Фейсбук.

"Само Русия извлича ползи от разцеплението в страната и обществото и вътрешната конфронтация, а днес е най-мощното оръжие"допълва тя.

Опозицията в Грузия плаши президента с импийчмънт

Опозицията в Грузия плаши президента с импийчмънт

Тази жена (Зурабишвили) със сигурност ще завърши дейността си с импийчмънт

Руското влияние в Грузия остава политически чувствителна тема. Малката страна, съюзник на САЩ, се бори и загуби кратка война срещу Москва през 2008 г.

Оттогава двете страни нямат дипломатически връзки, а Русия признава независимостта на двата отцепили се региони, Южна Осетия и Абхазия, където има гарнизони с руски войски.

Зурабишвили, която бе на посещение в Беларус, възнамеряваше да прекъсне официалното си посещение там поради събития у дома, заяви говорителката й. Протестиращите твърдят, че планират да излязат отново на улиците в петък вечерта.

"Сега има напрегната ситуация в Грузия, така че реших, че определено трябва да бъда там, държавният глава трябва да бъде на място, затова трябва да си тръгна и да бъде близо до хората си", обясни тя днес, на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко.

Президентът на Грузия не иска да строи американска военна база

Президентът на Грузия не иска да строи американска военна база

Опасява се, че ще провокира Русия и терористичните групировки