Изграждането на американска военна база в Грузия не e препоръчително и може да се приеме като провокация. Това заяви грузинският президент Саломе Зурабишвили, цитирана от ТАСС.

Няма нужда да предприемаме стъпки, които могат да се приемат като провокация, и не мисля, че САЩ ще бъдат готови да имат тук (в Грузия- б.ред.) военна база, която вероятно би породила реакции както от страна на Русия, така и от страна на терористичните движения, които са много активни в региона, коментира тя.

Според Зурабишвили - бивш френски дипломат и първата жена президент на Грузия, която беше избрана през декември 2018 г., страната трябва да задълбочи отношенията си с Вашингтон, но без да предприема никакви стъпки, които биха провокирали други страни.

Грузия и Съединените щати подписаха Хартата за стратегическо партньорство през 2009 г. От 1994 г. Тбилиси задълбочава сътрудничеството си с НАТО и многократно изразява желанието си да се присъедини към Алианса. През август 2015 г. във военна база в Крцаниси близо до Тбилиси е открит Съвместен център за обучение и оценка на Грузия-НАТО.

Грузия предлага САЩ и НАТО да използват военната й инфраструктура

Грузия предлага САЩ и НАТО да използват военната й инфраструктура

Грузия сътрудничи на НАТО от края на 90-те г. на миналия век