Грузия иска свикване на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъдят действията на Русия по отношение на Абхазия и Южна Осетия.

Вчера руският президент Владимир Путин поръча на правителството на разработи механизъм за поддръжка на руските граждани, които живеят в непризнатите републики.

Според него официално признание ще получат юридическите лица, което са регистрирани на територията на републиките.

От своя страна властите на Грузия оцениха тази стъпка като „легализация на фактическа анексия" на двете бивши грузински автономни области.

Грузия е поискала и провеждане на заседание на Постоянния комитет в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Това е съобщил министърът на външните работи Давид Бакрадзе, цитиран от БиБиСи. Допълнително ще се иска и специално заседание на съвета НАТО - Русия.

САЩ вече обяви, че не подкрепя отделянето на двете републики и застъпва запазването на териториалната цялост на Груция.  

В момента Съветът на федерациите подготвя документ за признаването на Абразия и Южна Осетия, съобщава от своя страна РИА Новости. Документът ще бъде обсъден на 25 април на пленарно заседание.

Москва настоява, че действията й по отношение на Абхазия и Южна Осетия „не означава, че Русия работи за конфронтация с Грузия".