Грузинският президент Георгий Маргвелашвили напомни, че Русия насилствено отдели от Грузия два нейни региона - Абхазия и Южна Осетия, предаде Дойче веле.

"Русия, с помощта на хибридна война, отдели от централната власт на Грузия два нейни региона" още през 1991-1992 г., заяви днес на среща в Тбилиси с външните министри на Полша, Литва и Латвия и вицепремиерът на Украйна.

"Не бива да се боим да наричаме нещата с истинските им имена - това, което е правила и продължава да прави Русия срещу една суверенна държава - това е война между Русия и Грузия, това е агресия, това е окупация и това е погазване на всички международни норми" - подчерта президентът на Грузия.

Междувременно премиерът Мамука Бахтадзе и министри от правителството положиха цветя на военното гробище в предградието на Тбилиси "Мухатгверди".Те почетоха паметта на жертвите, които Грузия даде при руското нахлуване в Грузия през август 2008 г.

Бахтадзе посочи, че точно преди 10 години грузинският народ отново се сблъска с открита военна агресия от страна на Русия.

"Това беше война, след която последва окупация на два грузински региона... Руската федерация окупира намиращите се под контрола на Грузия пет долини и над 100 села" - напомни премиерът, като отбеляза, че окупацията на Абхазия и Цхинвалския регион продължава до днес.