Наказателно дело срещу Евгения Гуцул, губернатор на молдовския регион Гагаузия, е изпратено към съда днес. Обвиненията са за пренасочване на средства от Русия към проруската партия "Шор" в Молдова, съобщават от Reuters.

Губернаторът е известна със силно проруските си възгледи и с призивите си за по-тесни връзки с Москва, като тя е нарекла случая "изфабрикуван".

Според прокурорите по делото Гуцул е участвала активно в систематичното въвеждане на неотчетени финансови средства в Република Молдова, получени от организирана престъпна група, главно от Руската федерация. Смята се, че средствата са постъпвали в периода между 2019 и 2022 г., с цел финансиране на вече забранената партия. "Шор" е била създадена от Илан Шор, проруски бизнесмен в изгнание, осъден за измама в Молдова.

Обвинението предвижда 2 до 7 години затвор, ако Гуцул бъде призната за виновна, както и да ѝ бъде забранено да заема държавни длъжности, пише още в изявлението на съда.

Прокурорите също така обвиняват Гуцул, че е плащала на хора да присъстват на антиправителствени протести, организирани от партията "Шор" през 2022 г.

Евгения Гуцул, която излезе от неизвестност миналата година и спечели изборите за "башкан" на автономната област Гагаузия, е в обтегнати отношения с молдовското правителство, което има опасения от руска намеса в политическия пейзаж на страната.

От Reuters припомнят още, по-рано Гуцул е била обвинена в подкупване на избиратели по време на местните избори през 2023 г., като тя е отхвърлила обвиненията. През последните месеци губернаторът е пътувала често до Москва, където се е срещала с високопоставени служители, а миналия месец се срещна и с руския президент Владимир Путин.

Молдовската опозиция се обедини в Москва

Молдовската опозиция се обедини в Москва

Тя предлага връщане на страната в орбитата на Русия