Губернаторът на Мериленд помилва повече от 175 000 осъдени за употреба на марихуана в понеделник, предава "Ройтерс".

Масовото помилване от губернатора демократ Уес Мур идва, след като жителите на Мериленд гласуваха през ноември 2022 г. за легализиране на употребата на марихуана от възрастни чрез референдум.

"Не можем да разгледаме ползите от легализирането, ако не се справим с последиците от криминализирането", каза Мур в понеделник, отбелязвайки, че хората с присъди по-трудно си намират жилище, образование и работа, дори след като са излежали присъдите си.

Този ход идва след подобно масово помилване в Масачузетс и след като през последните години президентът Джо Байдън издаде помилвания за федерални присъди за наркотици. През април администрацията на Байдън предприе стъпки, за да превърне употребата на марихуана в по-малко сериозно престъпление на федерално ниво.

В исторически план, според проучване на Американския съюз за граждански свободи, за чернокожите американци е било три пъти по-вероятно да бъдат арестувани по обвинения в употреба на марихуана в сравнение с белите американци.

"Ако се вгледате в миналото, виждате как умишлено са прилагани политики, за да задържат цели общности", каза Мур. "Говорим за инструменти, довели до масовото затваряне на черни мъже и момчета."

Изпълнителната заповед опрощава присъди, свързани с неправомерно притежание на канабис и определени присъди за неправомерно притежание на наркотици, каза Мур.

Употребата и притежанието на марихуана остават незаконни според федералния закон, но  24 щата са легализирали употребата на марихуана за развлечение съгласно щатски закони. Тридесет и осем щата и столицата Вашингтон разрешават употребата на марихуана за медицински цели, според Националната конференция на държавните законодателни органи.

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво

Министерството на правосъдието предприе прекласифициране на канабиса като по-малко опасно вещество