На Международния ден за пълно премахване на ядрените оръжия си припомняме една фундаментална истина. Единственият начин да се предотврати използването на ядрени оръжия е да се премахнат.

Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в словото си в последния ден от сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

По думите му, всяко използване на ядрено оръжие, по всяко време, навсякъде и във всякакъв контекст, би довело до хуманитарна катастрофа с епични размери.

Медведев загатна за употреба на ядрено оръжие при успех на украинската контраофанзива

Медведев загатна за употреба на ядрено оръжие при успех на украинската контраофанзива

Руските войници се грижат да не се запали глобален ядрен пожар

Това не е хипербола. Това е вечното послание на хибакуша - оцелелите от Хирошима и Нагасаки. Пред тях — и пред света — обещах да направя всичко по силите си, за да събера страните около необходимостта да изтрият тези устройства за унищожение от лицето на земята. Това е спешен въпрос, настоя той.

Гутериш предупреди, че назрява нова тревожна надпревара във въоръжаването. Броят на ядрените оръжия може да нарасне за първи път от десетилетия. Трудно извоюваните норми за предотвратяване на тяхната употреба, разпространение и тестване се подкопават. Архитектурата на глобалното разоръжаване и неразпространение се разрушава.

Трябва да използваме отново вечните инструменти на диалога, дипломацията и преговорите, за да облекчим напрежението и да сложим край на ядрената заплаха. Този диалог трябва да обхваща всички категории ядрени оръжия. Трябва да обърне внимание на нарастващото взаимодействие между стратегическите и конвенционалните оръжия и връзката между ядрените оръжия и нововъзникващите технологии като изкуствения интелект, настоя още той.

Припомняме, че темата бе повдигната от него през август. 

Сянката на ядрената война се появи отново, след като някои страни заплашват да използват ядрени оръжия. За това предупреди Гутериш в своето обръщение в деня на 78-ата годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима.

Блинкън: Иран показва безотговорност в своята ядрена програма

Блинкън: Иран показва безотговорност в своята ядрена програма

След като Техеран отстрани експерти на МААЕ