Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че ескалацията на насилието в Газа е "предупреждение към всички, колко близо е положението до война" и настоятелно призовава Израел и Хамас да прекратят огъня, съобщава АП.

В свой доклад до Съвета за сигурност, Гутериш обяснява, че е "шокиран" от стрелбата на израелските въоръжени сили срещу граничните протести в Газа, започнали на 30 март. Трябва да се ограничава използването на такава сила "освен в краен случай", допълва той.

"Убийството на деца, както и очевидно разпознаваеми журналисти и медицински служители от силите за сигурност по време на демонстрация е абсолютно неприемливо. Те трябва да могат да изпълняват задълженията си без страх от смърт или нараняване", коментира Гутериш.

ООН прие резолюция, осъждаща насилието на Израел над палестинци

ООН прие резолюция, осъждаща насилието на Израел над палестинци

САЩ и Израел не успяха да спрат документа

Гутериш предупреди, че действията на Хамас и други военни групи не само рискуват палестинския и израелския живот, а и "усилията за възстановяване на достойнството и перспективите за намиране на по-благоприятно бъдеще за палестинците в Газа".

"Аз категорично осъждам действията на всички, които ни доведоха до тази опасна и нестабилна ситуация", обясни генералният секретар на ООН.

В масови протести по границата между Израел и Газа са убити над 120 палестинци и над 3 800 са ранени от израелски войници. Преобладаващото мнозинство от убитите и ранените са невъоръжени, според здравните служби в Газа. Израел обяснява, че Хамас използвал протестите за прикритие за атаки срещу границата.

Протестиращите настояват за "правото на връщане" на потомците на палестински бежанци в домовете на предците им в сегашен Израел.

Повече от 700 000 палестинци са експулсирани или избягали във войната от 1948 г. при създаването на Израел. Две трети от жителите на Газа - 2 милиона жители - са потомци на бежанци.

Лондон се присъедини към САЩ и защити Израел в Съвета на ООН за правата на човека

Лондон се присъедини към САЩ и защити Израел в Съвета на ООН за правата на човека

Органът да прекрати предубеждението си към еврейската държава

Гутериш потвърди, че "няма друга алтернатива на решението за двете държави", Израел и Палестина трябва да живеят заедно в мир и с Йерусалим като столица на двете държави.

Той допълва, че "само чрез промяна на реалностите на място - като се признае и се обърне внимание на тежкото положение на палестинците в Газа, като се гарантира, че всички страни се ангажират повторно с договореностите за прекратяване на огъня от 2014 г. и подкрепяйки египетските усилия за възстановяване на контрола на законното палестинско правителство в Газа - можем да запазим възможността за жизнеспособна, независима и напълно представителна палестинска държава и да предотвратим друг катастрофален, смъртоносен конфликт".

Хамас заплаши Израел с нова атака

Хамас заплаши Израел с нова атака

По случай Рамазан Байрям, 5000 запалими балони ще бъдат изстреляни от Газа

Генералният секретар докладва за изпълнението на резолюцията на Съвета за сигурност от декември 2016 г., в която се настоява за спиране на всички израелски селищни дейности и съобщава, че Израел не се съобразява.

"Израелските селищни дейности продължават и подкопават надеждите и практическите перспективи за създаване на жизнеспособна палестинска държава", допълва той.

Гутериш коментира, че решението на Израел за одобрение на 3500 жилища в окупирания Западния бряг е "най-голямата партида от одобрения от юни 2017 г." и това създава "още повече пречки" за решението за две държави.

Генсекът на ООН обяви: Съветът за сигурност не е в час с днешните реалности

Генсекът на ООН обяви: Съветът за сигурност не е в час с днешните реалности

Вече не отразявал баланса на силите