Светът е свидетел на коренни и исторически промени в ислямските, в частност в близкоизточните страни и случващото се не е изненада. Това каза турският президент Абдуллах Гюл пред журналисти по време на визитата си в Техеран, пишат турски медии.

По думите на Гюл чрез средствата за комуникация народът става бърз свидетел на събитията в света и в другите страни. Той посочи, че още през 2003 година е изтъкнал в свое изказване пред ОИК, че трябва с усилията и на управляващи, и опозиционно настроени групи да направят усилия з промяна в живота на тези страни към по-добро в социален и политически аспект.

За това дали ислямът играе роля в събитията в арабските страни от последно време, той отговори, че доколкото всички тези страни са мюсюлмански, трябва да се внимава.

Тунис и Египет са важни центрове на средновековната ислямска цивилизация, но народът иска политически и социални свободи.

На въпрос за позицията към Израел и палестинския въпрос той посочи, че египетският народ не е доволен от политиката на предишното правителство във външната политика.

Турският президент изрази позицията, че палестинският въпрос не е само палестински, а на целия арабски и мюсюлмански свят.

За отношенията между Турция и Иран той каза, че те са както съседни страни, така и две водещи регионални сили и от степента на техните икономически отношения зависят и политическите отношения между двете страни.

Гюл направи паралел с Франция и Германия, които са двете най-големи икономически и политически сили в Европа и посочи, че след като между тях са налице силни икономически връзки, защо такива да няма между Турция и Иран.

Гюл изтъкна, че ако нивото на търговските отношения между двете страни не се увеличава, това ще е показател за редица пречки. „Ако ние не използваме капацитета на нашите икономически възможности, това означава сами да си наложим ембарго", заяви той.

На въпрос как ще коментира анализите в западните медии, че управляващата Партия на справедливостта и развитието върви по пътя на Мустафа Кемал Ататюрк и провежда реформи за демократизация, той посочи, че реформите в Турция са повече резултат на утвърждаването на правата и свободите на турските граждани и се реализират по тяхната воля.

На въпрос дали важи все още определението, че Турция е ударното крило на НАТО в региона, Гюл отговори, че страната му не е жандарм на никого и ще следва политика на базата на принципите, които е определила.

За това каква позиция ще следва Турция към „ционисткия режим" в Израел Гюл заяви, че те посочват погрешните политики на Израел и изразяват противодействие срещу тях.

Той изтъкна също, че след изборите ще бъдат направени промени в конституцията, които ще гарантират по-големи демократични права в страната.