Днес в турския парламент се проведе първият тур от гласуването на кандидатурата на Абдула Гюл за президент на страната.

Гюл не можа да събере необходимото мнозинство от две трети. Той събра 341 гласа, а за избирането му бяха необходими 367, информира АП.

„Ако бъда избран ще отдам голямо значение на разбирателството между ключовите играчи на националната политическа сцена", заяви Гюл преди днешното гласуване.

Кандидатурата му за президентския пост беше издигната и през април, но тогава Гюл не можа да събере необходимото квалифицирано мнозинство и това хвърли страната в политическа криза, довела до провеждането на предсрочни парламентарни избори.

През април опозицията отказа да подкрепи Абдула Гюл с мотива, че проислямистките му нагласи крият опасност за светската политическа система на Турция, припомня Би Би Си.

На предсрочните избори обаче Партията на справедливостта и развитието, оглавявана от Гюл, спечели убедителна победа.

Самият Гюл твърди, че е променил възгледите си и е готов да защитава светските идеали в Турция.  
По думите му подкрепата на избирателите за неговата партия, която получи 46 на сто от гласовете, говори, че турското население не вярва в „проислямистките му позиции".    

Въпреки изявленията на Гюл, съпругата му продължава да носи мюсюлманска забрадка, включително в президентския дворец.   

Според турската конституция на първия и втория тур при гласуването, кандидатът за президентския пост трябва получи подкрепата на минимум две третиот членовете на парламента, което означава не по-малко от 367 гласа.

Ако на първите два тура приключат безрезултатно, може да бъдат проведени още два, при които кандидатът се избира с обикновено мнозинство. В такъв случай на Гюл ще са необходими 276 гласа.  

Управляващата Партия на справедливостта и развитието разполага с 341 места в турския парламент. Опозициятавече заяви, че отново ще бойкотира гласуването.