„Арестът на Радован Караджич е извънредно важен за жертвите, които трябваше да чакат толкова дълго този ден", каза прокурор Серге Брамерц.

Той е важен и за това, че показва „че няма алтернатива за ареста на веонни престъпници и че за бегълците няма спасение".

Трибуналът ще „осигури неговото благополучие и правата му за възможно най-справедлив процес в съгласие с най-високите международни стандарти", каза говорителят Нерма Желачич като потвърди пристигането на Караджич в затвора на Хага.

По-рано днес говорителят на ООН Лаим Макдауъл потвърди, че Караджич е преместен в затвора на Трибунала към ООН близо до Хага, където ще бъде съден.

Властите екстрадираха бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич в Холандия, за да бъде изправен пред трибунала за военни престъпления, съобщи АП.

Самолет на сръбското правителство се приземи на летището в Ротердам тази сутрин, показват снимки на телевизия АП.
Правителственият самолет се придвижи бавно по плаца към хангар, който не можеше да бъде сниман и видян от репортери и телевизионни камери, преди някой да е слязъл от него.

След по малко от час хеликоптер се приземи зад стената на затвора, докато друг хеликоптер кръжеше отгоре. Два черни минивана пристигнаха пред вратите на затвора малко по-рано.

В съобщение на сръбското правителство се казва, че Министерството на правосъдието е издало декрет, с който се разрешава предаването на Караджич на съдаза военни престъпления към ООН, въпреки протестите на хилядите му привърженици.

Очаква се Караджич да се яви пред съдия след 1-2 дена и ще бъде поискано да се признае за виновен за всяко от 11-те обвинения, включително геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.
Той може да отлага защитната си пледоария до 30 дни. Караджич е решил да се защитава сам в съда.

Адвокатът му Светозар Вуячич каза, че клиентът му няма да се признае за виновен, и ще поиска да отложи пледоарията за след 30 дни.