Международният наказателен съд (МНС) разкри във вторник хакерски инцидент - пробив в една от най-високопоставените международни институции в света, предава Ройтерс.

Международният наказателен съд каза, че е открил необичайна активност в своята компютърна мрежа в края на миналата седмица, което е предизвикало отговор, който все още продължава. Говорител отказа да коментира колко сериозна е хакерската атака, дали е напълно отразена или кой може да стои зад нея.

"Бяха предприети незабавни мерки за отговор на този инцидент с киберсигурността и за смекчаване на въздействието му", се казва в кратко изявление на МНС.

МНС е постоянно действащ трибунал за военни престъпления в Хага, създаден през 2002 г., за да разглежда военни престъпления и престъпления срещу човечеството. В момента прокурорите в съда провеждат 17 разследвания на ситуации в Украйна, Уганда, Венецуела, Афганистан и Филипините, наред с други.

През март съдът влезе в новините, когато издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по подозрение за незаконно депортиране на деца от Украйна. Кремъл отхвърля обвиненията и юрисдикцията на съда.

Силно чувствителните документи в МНС могат да включват всичко - от доказателства до имена на защитени свидетели, въпреки че съдът не разкрива каква част от системите му е била достъпна.

Съдът каза в изявлението си, че продължава да "анализира и смекчава въздействието на този инцидент" с помощта на нидерландското правителство. Съдът заяви, че също така предприема стъпки за укрепване на своята киберсигурност.

"Приоритет се дава и на гарантирането, че основната работа на Съда продължава", се казва в изявлението.

Нидерландската разузнавателна агенция (AIVD) заяви в годишния си доклад за 2022 г., че МНС представлява "интерес за Русия, защото разследва възможни руски военни престъпления в Грузия и Украйна". През юни 2022 г. AIVD разкри, че е открил руски военен агент, представящ се за бразилец, в опит да проникне в съда.

През август 2023 г. прокурорът на МНС Карим Хан каза, че кибератаките могат да бъдат част от бъдещи разследвания на военни престъпления и предупреди, че самият МНС може да бъде уязвим и трябва да засили защитата си.

"Дезинформацията, унищожаването, промяната на данни и изтичането на поверителна информация може да попречи на правораздаването в МНС и като такива да представляват престъпления в рамките на юрисдикцията на МНС, които могат да бъдат разследвани или преследвани", пише той във Foreign Policy.

Хакерска атака удари полски новинарски сайтове

Хакерска атака удари полски новинарски сайтове

Властите подозират Русия