Руски хакери в продължение на две години са теглили информация от мейли на служители в министерството на отбраната на Дания, съобщи Дойче веле с позоваване на доклад на датските спецслужби.

Според публикация на датския в. "Berlingske" с данни от доклада, изтичане на информация от мейлите на министерството е имало през 2015 г. и 2016 г.

"Това със сигурност е контролирана акция. Не става дума за малки хакерски групи, които разбиват мейли за развлечение. Това е свързано с разузнаването и с централи звена на руския режим." - заяви датският министър на отбраната Клаус Йорт Фредериксен, след като се запозна с доклада.

Според публикацията в "Berlingske", електронната поща на министерството е атакувана от групата Fancy Bear, която е под контрола на руските власти.
Именно тя беше уличена за хакерските атаки срещу сървърите на Демократическата партия по време на предизборната кампания в САЩ.

"Похитената от мейлите информация може да се използва за вербуване, шантаж или по-нататъшни разузнавателни действия", се казва в доклада на датските спецслужби.
Към момента пробойните в системите за сигурност са отстранени, отбелязва изданието.