Хамас и Ислямски джихад поеха отговорност за изстреляните ракети срещу Израел тази сутрин, малко след като Палестинската автономия и Израел се споразумяха да бъде поставен край на петмесечната военна офанзива на Израел в Ивицата Газа, както и на ракетния обстрел срещу израелската държава от страна на палестинските групировки.

Говорителят на Ислямски джихад Aбу Хамда уточни, че от групировката му са изстреляли три ракети по Израел и това е станало в 08.00 часа местно време, два часа след обявяването на примирието. Той обаче отрече групировката му да е подписала споразумение за прекратяване на огъня.

От друга страна обаче лидери на Ислямски джихад обявиха, че участват в мирното споразумение и изстреляните тази сутрин ракети показват, че не всички бойни групи на групировката са под техен контрол, факт, който не предвижда нищо хубаво за бъдещето на мирното споразумение.

Бойци на Хамас пък обявиха на официалната си интернет страница, че са изстреляли ракети по Израел в 07.30 часа и в 07.55 часа местно време. В изявлението се казва, че Хамас не е прекратил атаките си, тъй като няколко групи израелски войници все още се намират на територията на Газа. Припомняме, че рано тази сутрин от Израел обявиха, че са изтеглили всички свои части.