Хамас заяви във вторник, че ще проучи ново предложение за прекратяване на огъня във войната с Израел в Газа, часове след като израелски командоси убиха трима палестински екстремисти при нападение срещу болница на окупирания Западен бряг, предава Ройтерс.

Нападението подчерта риска войната в Газа да се разпространи на други фронтове, докато израелските сили водят нови битки с бойци на Хамас в палестинския анклав.

Сблъсъците в северната част на Газа принудиха повечето палестински жители да избягат в по-безопасни райони, но и южните части на крайбрежния анклав бяха ударени от израелски въздушни удари.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания каза, че групировката е получила предложение за прекратяване на огъня, представено след разговори в Париж. Той заяви, че ще проучи плана и ще посети Кайро за дискусии по него.

Приоритетът за палестинската въоръжена групировка е да прекрати израелската офанзива и пълното изтегляне на израелските сили от Газа, каза той.

Хания не даде подробности за предложението за прекратяване на огъня, но то последва разговори в Париж с участието на директора на ЦРУ Уилям Бърнс, министър-председателя на Катар, шефа на израелската разузнавателна служба Мосад и ръководителя на египетското разузнаване.

Докато Западният бряг - област, която палестинците предвиждат като част от бъдещата независима държава - беше свидетел на повишено насилие дори преди избухването на войната в Газа през октомври, нападението в болницата може да доведе до увеличаване на безредиците

Хамас каза, че един от убитите е бил член на ислямистката групировка. Съюзническата фракция Ислямски джихад каза, че другите двама убити са братя, които са нейни членове. Болница "Ибн Сина" каза, че един от братята е бил лекуван за нараняване, което е парализирало краката му.

Израелските военни заявиха, че един от убитите е имал пистолет и че инцидентът показва, че екстремистите са използвали цивилни райони и болници като убежища и "живи щитове". По-рано Хамас отхвърли подобни обвинения.

Палестински източници казаха, че тримата не са участвали в никакви битки. Те казаха, че единият, Базел Ал-Газауи, е бил прикован към инвалидна количка, след като е бил ранен в гърба този месец, и е бил в болница за лечение. Брат му Мохамад останал там, за да му помага, а третият мъж бил негов приятел, казаха източниците.

Израелският отряд под прикритие нахлу в болницата, отиде на третия етаж и ги уби с помощта на пистолети със заглушител, казаха болнични източници.

Палестинският министър на здравеопазването Май Алкайла нарече инцидента военно престъпление и призова ООН и международните правозащитни групи да сложат край на подобни действия. По-рано Израел отрече да е извършил военни престъпления.

Израелската армия идентифицира един от убитите мъже като Мохамед Джаламнех, на 27 години, от Дженин, който според тях е имал контакти с централата на Хамас в чужбина и е планирал нападение, вдъхновено от нападението на Хамас в Южен Израел на 7 октомври.

Израел отприщи атаката си срещу Газа в отговор на тази атака, при която 1200 израелци бяха убити и 253 взети за заложници. Повече от 100 заложници остават в плен в Газа.

Оттогава 26 751 палестинци са били убити и 65 636 ранени от израелските действия в Газа, каза министерството на здравеопазването в Газа. Около 114 палестинци са били убити и 249 ранени през последните 24 часа, се казва в съобщението.

Израел предаде телата на 80 палестинци, убити в Газа

Израел предаде телата на 80 палестинци, убити в Газа

Те вероятно ще бъдат погребани в масов гроб в района на Тел ал-Султан