Израелската армия е убила трима палестинци в болница Ибн Сина в окупирания град Дженин, разположен на Западния бряг. Това съобщи Reuters, позовавайки се на информация от израелските власти.

По техни данни един от тях е планирал непосредствена атака, подобна на нападенията на "Хамас" на 7-ми октомври миналата година от ивицата Газа. Израелската армия твърди, че е неутрализирала "терористична клетка", укриваща се в лечебното заведение.

По-късно ислямското въоръжено движение "Хамас" потвърди, че единият от убитите е неин член. Другите двама са били част от "Ислямски джихад" и местна бойна група.

Към момента самоличността на убитите палестинци не е известна, посочва Reuters.

Припомняме, че Западният бряг е един от районите, където палестинците се стремят към държавност. Той претърпя вълна от насилие, откакто атаката на 7 октомври доведе до войната в Газа между Израел и Хамас.

На кадри от CCTV, разпространени в социалните мрежи, се вижда как няколко души се движат в болницата с пушки. Трима от тях били облечени в женски дрехи, а други двама - като медицински персонал. Министърът на вътрешните работи на Израел публикува видеото в своя профил в мрежата Х (бивша Twitter).

Впоследствие единият от мъжете е бил идентифициран като 27-годишния Мохамед Джалемнех от Дженин. Именно за него се предполага, че е бил в контакт с щабквартирите на "Хамас" и е заподозрян за планиране на предстоящата атака.

Израел обвини "Хамас", че е използвала болниците на Газа, за да крие там хора и оръжия в подземни тунели. От групировката отрекоха твърденията.

Израелската армия няма да допусне заселници в Газа

Израелската армия няма да допусне заселници в Газа

Планираната буферна зона ще е времна и ще служи само за целите на сигурността