Девет палестинци загинаха при израелски въздушни удари в два района на окупирания Западен бряг в сряда, казаха медици, а израелските военни описаха най-малко петима от убитите като бойци, заподозрени в планиране на непосредствено нападение, предава Ройтерс.

Сред териториите, където палестинците търсят държавност, Западният бряг стана свидетел на вълна от насилие успоредно с войната в Газа, която избухна на 7 октомври след шокиращи трансгранични убийства и отвличания от ислямистки бойци на Хамас в Южен Израел.

Въздушен удар срещу автомобил в Балата, близо до град Наблус в северната част на Западния бряг, уби петима членове на местна група от екстремисти, които планираха широкомащабно нападение срещу израелци, се казва в изявление на израелските военни.

Те посочиха името на лидера на клетката, който беше сред убитите, като Абдула Абу Шалал. Фракцията Фатах на палестинския президент Махмуд Абас каза, че петима нейни членове са били в колата, включително Абу Шалал.

Часове по-късно въздушен удар в централния град Тулкарм на Западния бряг уби четирима палестинци, казаха медици. Военният говорител потвърди, че се провежда операция в Тулкарм, но не предостави веднага подробности.

Смъртоносните кръвопролития ескалираха на Западния бряг още преди нападението на Хамас срещу Израел от Газа на 7 октомври, което предизвика всеобхватна израелска военна офанзива в Газа, насочена към унищожаването на управляващата група в анклава.

През трите месеца оттогава израелските сили са убили най-малко 360 палестинци от Западния бряг, според изявление на палестинското министерство на здравеопазването в сряда.

ООН осъжда влошаването на състоянието с човешките права на Западния бряг

ООН осъжда влошаването на състоянието с човешките права на Западния бряг

Според доклад на организаята, 300 палестинци са били убити на Западния бряг от 7 октомври насам