Войната на Израел срещу "Хамас" ще продължи месеци. За това предупреди във вторник израелският военен началник Херци Халеви, цитиран от "Ройтерс".

Поредица от инциденти извън Ивицата Газа подчертаха риска от разпространение на конфликта.

"Няма магически решения, няма преки пътища за разбиването на терористична организация, само решителна и упорита борба, настоя Халеви. Ще достигнем и лидерството на "Хамас", независимо дали ще отнеме седмица или месеци."

Израелските действия се засилиха около Коледа, особено в централен район точно на юг от сезонния воден път, който разполовява Ивицата Газа. Израелската армия каза на цивилните да напуснат района, въпреки че мнозина казаха, че няма безопасно място, където да отидат.

"Ние сме сериозно обезпокоени от продължаващото бомбардиране на Средна Газа от израелските сили, което отне живота на повече от 100 палестинци след Бъдни вечер, каза във вторник говорителят на Службата за правата на човека на ООН Сейф Маганго. Израелските сили трябва да предприемат всички налични мерки за защита на цивилните. Предупрежденията и заповедите за евакуация не ги освобождават от пълния набор от техните задължения по международното хуманитарно право.", каза той. 

Хусите твърдят за удари в Израел и Червено море

Хусите твърдят за удари в Израел и Червено море

Йеменските бунтовници с ударите си изразяват подкрепа за "Хамас" във войната с Израел

Израел е решен да унищожи "Хамас" въпреки глобалните призиви за прекратяване на огъня в 11-седмичната война.

След като "Хамас" уби 1200 души и залови 240 заложници на 7 октомври в най-смъртоносния ден в историята на Израел, израелският премиер Бенямин Нетаняху отговори с нападение, което опустоши голяма част от Газа.

Палестинските здравни власти казват, че близо 21 000 души са били убити при израелски удари, като се опасяват, че хиляди други са затрупани под развалините.

Почти всичките 2,3 милиона жители на анклава са разселени.

В същото време, йеменските бунтовници хуси изразяват подкрепа за "Хамас" чрез удари във и извън Израел - срещу кораби в Червено море. Иран заяви, че няма да им окаже натиск да спрат, защото това е нючинът им да накажат Израел - общ враг и за двете страни. 

Израел намекна за ответни действия, предприети в Ирак, Йемен и Иран

Израел намекна за ответни действия, предприети в Ирак, Йемен и Иран

Ние сме във война на много фронтове, заяви военният министър Йоав Галант