Активисти на движението "Хамас" активно купуват земи в пределите на Йерусалим.

С това предупреждение излезе шефът на службите на сигурност на Израел Ювал Дискин пред комисията в Кнесета по външна политика и отбрана.

Според информация на разузнаването в Източен Йерусалим действат три основни сили - палестинската автономия в лицето на "Фатах", радикалното движение "Хамас" и Ислямско движение Израел. Трите сили се конкурират по между си и се опитват да превърнат града в своя база за поддръжка и влияние.
Най-големи успехи постига към момента "Хамас".

Междувременно стана ясно, че окръжната комисия е утвърдила план на строителството на 1600 жилища в района "Рамат Шломо", североизточен Йерусалим.

Първоначалният вариант на проекта беше утвърден още през март 2010 година, но обявяването му съвпадна с визитата на вицепремиера Джо Байдън и предизвика сериозна криза в традиционно добрите отношения между САЩ и Израел.

Израел поднесе тогава своите извинения на САЩ, но реално не спря изпълнението на плановете за строителство, а в изявление премиерът Нетаняху малко по-късно зае още по-твърда позиция.

Това съответно предизвика и негодуванието на палестинската страна от преговорите, които обвиниха израелските политици в саботаж на мирните преговори.