Високопоставен представител на "Хамас" каза, че "никой няма представа" колко от 120-те оставащи заложници в Газа са живи. Коментарът беше направен в интервю за CNN.

В интервю за CNN, говорителят на "Хамас" и член на политическото бюро Осама Хамдан каза: "Нямам представа за това. Никой няма представа за това." Си Ен Ен съобщава, че той твърди - без да предоставя никакви доказателства - че израелската операция за освобождаване на четирима заложници в събота е довела до смъртта на други трима, включително гражданин на САЩ .

Хамдан беше попитан за показанията на лекар, лекувал освободените заложници, в който се съобщава, че те са претърпели психическо и физическо насилие и са били бити на всеки час. Той отговори:

Вярвам, че ако имат психически проблеми, това е заради това, което Израел направи в Газа. Защото никой не може да се справи с това, което Израел прави, бомбардирайки всеки ден, убивайки цивилни, убивайки жени и деца... те видяха това със собствените си очи."

Хамдан каза, че всяка сделка за освобождаване на заложниците, задържани в Газа, ще трябва да включва гаранции за постоянно прекратяване на огъня и пълното изтегляне на израелските сили от Газа.

Хамдан също каза пред CNN, че последното предложение, подкрепено от САЩ, не отговаря на исканията на "Хамас", като ключов проблем е продължителността на примирието.

"Хамас" иска писмени гаранции от САЩ за постоянно прекратяване на огъня, плюс изтегляне на израелските сили от ивицата Газа, за да подпише предложението за примирие, казаха двама египетски източника по сигурността пред Ройтерс по-рано тази седмица.

Хамдан също опроверга съобщенията, че ръководителят на "Хамас" в Газа Яхя Синвар е предположил, че смъртта на хиляди палестинци е "необходима жертва". Хамдан каза пред CNN, че съобщенията, докладвани от от Wall Street Journal, "са фалшиви".

Според доклада на CNN "Хамдан многократно отклоняваше всякакви въпроси относно ролята на "Хамас" в страданията на палестинците в Газа" и нарече атаките от 7 октомври, които предизвикаха настоящата война в Газа, "реакция срещу окупацията".

"Хамас": Израел е убил някои от заложниците при операцията в "Ал Нусейрат"

"Хамас": Израел е убил някои от заложниците при операцията в "Ал Нусейрат"

Няма потвърждения от независим източник