Израелската армия съобщи късно в сряда, че палестинската групировка "Хамас" е започнала да освобождава 16 заложници от плен в Ивицата Газа, съобщава АП. 

Първите 2 от тях бяха гражданки на Русия. 

Това е шеста група заложници. 

Израел по-късно освободи около 30 палестински затворници.

Припомняме, че това се случва, докато международните посредници работят за удължаване прекратяването на огъня, до изтичането на което остават само няколко часа. 

Израел: Хамас продължава да държи 161 заложници

Израел: Хамас продължава да държи 161 заложници

До тук са освободени 86 заложници: 66 израелци, 20 чужденци. Двама души са били убити в плен

Преговорите в последната минута между Израел и Хамас за удължаване на примирието в Газа бяха засенчени в сряда от непотвърдено съобщение на Хамас, че 10-месечно бебе израелски заложник и семейството му са били убити при израелските бомбардировки.

Малко преди окончателното освобождаване на жените и децата заложници, планирано съгласно примирието, военното крило на Хамас каза, че най-малкият заложник, бебето Кфир Бибас, е било убито при по-ранна израелска бомбардировка, заедно с четиригодишния му брат Ариел и тяхната майка. Баща им също е задържан.

Израел каза, че проверява твърдението, което е потенциално взривоопасно, тъй като семейството е сред най-известните цивилни заложници, които все още не са освободени.

"Ройтерс" не можа независимо да потвърди изявлението на "Хамас". Близките отправиха специален призив за свободата на семейството, след като децата и техните родители бяха изключени от предпоследната група, освободена във вторник.

Очаква се освобождаването на още заложници и затворници от "Хамас" и Израел

Очаква се освобождаването на още заложници и затворници от "Хамас" и Израел

Във вторник беше пусната поредната група жени и деца

Палестински служител каза по-рано пред Ройтерс, че въпреки желанието и на двете страни да удължат примирието, все още не е постигнато споразумение. Все още се водят дискусии с посредниците Египет и Катар, каза служителят.

Говорителят на израелското правителство Ейлон Леви каза, че Израел ще обмисли всяко сериозно предложение, но отказа да предостави повече подробности.

"Ние правим всичко възможно, за да изведем тези заложници. Нищо не е потвърдено, докато не бъде потвърдено", каза Леви пред репортери в Тел Авив. "Говорим за много чувствителни преговори, в които човешки животи висят на косъм.

След като приключи освобождаването на заложниците, боевете ще се подновят, каза той: "Тази война ще приключи с края на Хамас".

Израелски дипломат: Мирът с Хамас е невъзможен

Израелски дипломат: Мирът с Хамас е невъзможен

Това заяви Марк Регев, високопоставен правителствен съветник