Мирът и Хамас не вървят заедно, каза Марк Регев, високопоставен израелски дипломат, който служи като старши правителствен съветник.

"Мирът с Хамас е невъзможен и те открито заявиха това", каза Регев, който доскоро беше посланик на Израел в Лондон, в интервю за програмата Newshour на BBC.

Очевидно Регев е имал предвид изявление на представител на Хамас , който в скорошно интервю за New York Times каза, че групата очаква войната с Израел "да стане постоянна по всички граници"

"И затова израелската общественост е 100% обединена във факта, че не искаме повече да живеем до този анклав на терора на нашата южна граница. И трябва да говорим за бъдеще без Хамас", каза дипломатът.

Запитан дали Израел ще подкрепи реконструкцията на Ивицата Газа, чиято инфраструктура претърпя сериозни щети по време на войната с Израел, Регев каза, че бюджетът на страната му е насочен към възстановяването на общности в Южен Израел, опустошени от атаките на палестински екстремисти.

Според дипломата той очаква многобройни международни партньори да бъдат готови да финансират възстановяването на ивицата Газа.

"Не е задължително да са израелски пари... Това е война, която не сме започнали или която сме искали, както знаете. Хамас е отговорен за избухването на военни действия", добави той.

Израел призовава международните организации да получат достъп до заложниците

Израел призовава международните организации да получат достъп до заложниците

Той даде пример с възрастна заложничка в тежко състояние, която не е получавала необходимите й медицински грижи