Ислямистката групировка „Хамас" обмисля условията на примирие с Израел, но е готова да възобнови бойните действия. Това заяви говорител на въоръженото крило на палестинската организация, цитиран от АП.

В момента действа примирие. То ще продължава, докато няма агресия от израелска страна в Газа. Ако те нарушат условията му, ние ще отвърнем на удара", заяви маскиран говорител на организацията, представил се като Абу Обейдех. По време на пресконференцията той беше заобиколен от въоръжени и маскирани охранители.

Обейдех намекна, че палестинците ще се противопоставят на нови атаки с помощта на тайно оръжие: "Нашите оръжия са по-малко, но имаме нещо, което ще създаде проблеми на врага".

По информация на израелската армия, един от патрулиращите по границата с Газа танкове е бил поразен от руска противотанкова ракета „Корнет". Подобно оръжие за пръв път се използва в региона.

Лидерът на Бригадите „ал-Касам" Ахмед ал-Джабари беше по-директен, като заяви пред списание, че „Хамас" няма да се спре, докато Израел не се изтегли от всички палестински земи.

Коментарите на военното крило на „Хамас"  дойдоха ден, след като политическият лидер на организацията Махмуд Захар заяви, че ислямистите ще спазват примирието от януари 2009г. и ще направят нужното ракетния обстрел на израелската територия да спре.

В последно време напрежението в Ивицата Газа се повиши значително. През нощта срещу събота израелски военни самолети поразиха цели в региона, при което загинаха двама души и беше повредена електропреносната мрежа. Нападението е в отговор на минометен обстрел от петък.

23 мини и четири ракети са били изстреляни от управляваната от „Хамас" Газа по Израел за последната седмица. Една ракета се взриви близо до детска градина и младо момиче беше ранено.

На 18 декември израелски самолети предотвратиха друга атака, при което петима екстремисти бяха убити.

Повечето от нападенията срещу еврейската държава са дело на други терористични организации, но Израел държи „Хамас" отговорни за реда и сигурността в Газа.