Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи предупреди правителството на страната си да не бъде измамено от европейските страни, които подписаха и все още подкрепят ядреното споразумение на Техеран със световните сили, което сега е застрашено след оттеглянето на САЩ от него, съобщава "Ройтерс".

Големите европейски съюзници на Вашингтон се противопоставиха на решението на американския президент Доналд Тръмп да се откаже от споразумението и се опитват да го спасят.

Париж, Лондон и Берлин с механизъм за заобикаляне на санкциите на САЩ срещу Иран

Париж, Лондон и Берлин с механизъм за заобикаляне на санкциите на САЩ срещу Иран

Трите държави подготвят канал за парични преводи

"Враждебността на Америка към Иран е очевидна. Сърцето на нашите врагове е пълно с враждебност към Ислямската република ... нашите власти не трябва да бъдат измамени от европейците ... не се заблуждавайте от европейците", изтъкнал Хаменеи.

Иран призова Европейския съюз да направи повече, за да покаже ангажимента си към споразумението, въпреки новия европейски механизъм за недоларова търговия с Иран за избягване на американските санкции.

По силата на споразумението, всички международни санкции срещу Иран бяха отменени през 2016 г. в замяна Техеран да приеме ограничаване на ядрената си програма.

Вашингтон отново наложи санкции срещу Иран през миналата година, удряйки неговия петролен и банков сектор.

Зариф: Европейските усилия за търговия с Иран са недостатъчни

Зариф: Европейските усилия за търговия с Иран са недостатъчни

По думите му европейският механизъм за търговия с Техеран е паднал