Палестинският премиер в Исмаил Хания заяви, че няма да оглави правителство, което признава Израел, предаде АП.

Хания направи изказването си в Газа скоро след като президентът на автономията Махмуд Абас увери пред общото събрание на ООН, че новото правителство с участието на Хамас и Фатах ще признае израелската страна.

Аз лично няма да оглавя никое правителство, което признава Израел, каза Хания в словото си в джамия в град Газа, като очерта позицията на групировката в коалиционните преговори с Абас.

Въпреки това той поясни, че Хамас е готова за създаването на палестинска държава в територията на Западния бряг, Газа и източната част на Ерусалим, окупирани от Израел по време на войната от 1967 година, както и да спазва дългосрочно примирие с Израел, допълва АП.

На този етап подкрепяме създаването на палестинска държава в земите от 1967 година, но срещу прекратяване на огъня, а не срещу признаване на Израел, каза Хания.

Набил Амр, близък съветник на Абас, поясни пред АП, че президентът няма да иска от Хамас изрично да признаят Израел, а да се придържат към подписаните мирни договорености, които признават държавата.

Припомняме, пред сесията н ООН в Ню Йорк Махмуд Абаса увери, че новото палестинско правителство признава Израел и ще спазва подписаните до този момент мирни договори.