Бави се обявяването на резултатите от провелите се вчера първичните избори в щата Айова, които са първите от серията гласувания, след които ще се реши кой да бъде кандидатът на Демократическата партия, който ще се впусне в битката за президент на САЩ през ноември срещу настоящия държавен глава Доналд Тръмп, съобщават световните осведомителни агенции.

Причината са "несъответствия", открити при обработката на резултатите, уточниха от Демократическата партия.

Сандърс и Байдън в люта битка за Айова

Сандърс и Байдън в люта битка за Айова

Челната тройка се допълва и от Елизабет Уорън

Допълва се, че не ставало въпрос нито за хакерска, нито за кибератака, а просто за технически проблем с мобилното приложение, създадено за обобщаване на резултатите. 

Все още не е ясно кога ще бъдат обявени резултатите.

По тази причина се налагало резултатите от отделните избирателни райони да бъдат съобщавани по телефона и да бъдат въвеждани ръчно в базата данни, твърди анонимен източник, занимаващ се обработката на резултатите.

Смята се, че в Айова битката за номинацията на демократите е между Джо Байдън, Елизабет Уорън и Ейми Клобушар.

Джо Байдън е първият кандидат, осъдил забавянето на оповестяването на резултатите, като настоя, че имало "значителни недостатъци" в системата за съобщаване на резултатите. 

Междувременно друг кандидат на демократите - Пийт Бутигиг, каза в речта си след приключването на изборите в Айова, че "по всички признаци" кампанията му ще продължи към следващите първични избори в щата Ню Хемпшър "победоносно".

"Не знаем все още окончателните резултати, но до момента знаем - Айова, вие шокирахте нацията", каза бившият кмет на град Саут Бенд, щата Индиана и единственият открит гей кандидат.