Ливанският премиер Саад Харири заяви, че няма да вземе участие в ново правителство, предвождано от „Хизбула" и съюзниците й, предаде „Ройтерс". От друга страна, един от съюзниците му заяви, че ще подкрепи конкурентна кандидатура. В понеделник започнаха двудневни консултации за избор на нов министър-председател.

От „Хизбула" посочиха, че ще създадат „правителство на партньорството", ако техният кандидат получи подкрепа.

Политическият блок „8 март", в който участват групировките „Амал" и „Хизбула", както и християните около Мишел Аоум вероятно ще подкрепят сунитския политик Наджиб Микати, който се смята за компромисна фигура. Микати потвърди в неделя, че ще участва в надпреварата за премиерското място. Негов противник ще бъде Харири.

Решаваща за изхода на парламентарния вот ще бъде позицията на друзите, водени от Уалид Джумблад. Той в миналото беше съюзник на Саад Харири, но заяви, че в случая ще подкрепи „Хизбула". По този начин групировката и близките до нея партии ще имат сигурни 57 гласа в 128-местния парламент.

Харири спечели мнозинство през 2009г., но тогава в коалицията му „14 март" влизаха и друзите.

„Хизбула" и съюзниците им свалиха правителството на Саад Харири като оттеглиха министрите си от правителството на националното единство. Причина за действията им стана международният трибунал за убийството на бившия премиер Рафик Харири, който е баща на Саад Харири. Смята се, че магистратите ще обвинят членове на „Хизбула" за атентата. Групировката смята съда за марионетен орган, командван от САЩ и Израел.

Друзите се оттеглиха от кабинета на Саад Харири, защото смятат, че новите разкрития около убийството на бившия премиер ще обвинят Сирия, която доскоро дори имаше свои военен контингент в Ливан.

В сложната политическа система на Бейрут президентът е християнин маронит, премиерът е сунит, а за председател на парламента се избира шиит.