Кандидатът на демократите за президент на САЩ и настоящ вицепрезидент Камала Харис има по-голям шанс спечели тазгодишните президентски избори в САЩ срещу съперника, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. 

Това показват резултатите от проучване на Telegraph.

Проучване, проведено в седем "променящи се щата" за The Telegraph от Redfield & Wilton Strategies, установи, че се очаква Харис да спечели ключовите щати Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган, което ще разпредели нейните 270 делегати.

Тръмп получава 262 делегати, като ще спечели щатите Аризона, Джорджия и Северна Каролина.

Вероятно ситуацията през 2020 г. ще бъде повторена и на предстоящите избори. 

Харис предизвика Тръмп при дебата им микрофоните им да останат включени

Харис предизвика Тръмп при дебата им микрофоните им да останат включени

На 10 септември Харис и Тръмп ще се изправят един срещу друг

В края на август, Харис призова съперника си от Републиканската партия Доналд Тръмп да не изключват микрофоните си по време на предизборния диспут. 

Харис и бившият президент на САЩ се съгласиха, че подобен дебат ще има и че той ще бъде организиран и излъчван от телевизия ABC News на 10 септември.

"Доналд Тръмп се вслушва в съветниците си, които не му позволяват да води диспут с включен микрофон. Ако собственият му екип няма доверие в него, то това означава, че и американският народ не би трябвало да може да му се довери", написа Харис в пост в профила си в социалната мрежа "X".

След това тя добавя: "Ние се кандидатираме за президент на Съединените щати. Нека да дискутираме по прозрачен начин - с включени микрофони през цялото време."

От своя страна Тръмп призна, че по време на последния му дебат с Джо Байдън, който по онова време беше президент на САЩ, е съжалил, че микрофонът му е бил изключен.

"Ройтерс": Камала Харис набира преднина пред Доналд Тръмп

"Ройтерс": Камала Харис набира преднина пред Доналд Тръмп

Тя вече води с 4%, благодарение на повече подкрепа от латиноамериканците и жените

От "Ройтерс" коментираха, че така наречените горещи микрофони нямат еднозначен ефект - те могат, както да помогнат, така и да навредят на кандидатите за президент, улавяйки неуместни коментари, които невинаги са предназначени за широката публика. От друга страна заглушените микрофони не позволяват на дебатиращите да прекъсват опонента си.

Дебатът на 10 септември ще бъде първият, в който Харис и Тръмп ще се изправят един срещу друг, след като Байдън отпадна от президентската надпревара след слабото си представяне в диспута по CNN през юни. Участието му породи съмнения доколко е в кондиция по отношение на бързина на мисълта и острота на ума.

Камала Харис прие номинацията за Белия дом

Камала Харис прие номинацията за Белия дом

Битката навлиза във финалната права

Кандидатът за вицепрезидент на Демократическата партия Тим Уолц и кандидатът за вицепрезидент на Републиканската партия Джей Ди Ванс се съгласиха на дебат на 1 октомври по CBS News.