Днес в Хърватия ще се проведат предсрочни избори за 151-местен Сабор (парламент).

Това съобщи АП.

3,7 млн. хърватски граждани ще могат да упражнят правото си на глас, като за тях ще бъдат отворени 6,5 хил. избирателни секции в страната. Те ще работят от 07:00 до 19:00 ч. местно време (08:00-20:00 ч. българско време). Други 110 избирателни секции са отворени в 41 държави, в някои от които гласуването започна по-рано тази седмица.

Първоначално изборите бяха планирани да се проведат през есента, но в крайна сметка бе решено да се проведат по-рано поради разпускането на парламента през март след обвинения в корупция срещу управляващата в страната консервативна партия Хърватска демократична общност (ХДС) от страна на опозиционната лявоцентристка Социалдемократическа партия (СДП).

Основната битка на тези избори ще се разиграе между тези партии.

Според социологическите проучвания ХДС и неговите партньори ще успеят да запазят позициите си - малко преди изборите ръководителят на правителството Андрей Пленкович, който е член на тази партия, изрази увереност в нейната победа.

Парламентът в Хърватия се разпусна, страната се готви за нови избори

Парламентът в Хърватия се разпусна, страната се готви за нови избори

Датата за парламентарният вот все още не е определена

Преди изборите ситуацията се усложни от изявлението на президента Зоран Миланович, който през март обяви, че ще води листата на партията СДП на тези избори, което беше отказано от Конституционния съд, ако не подаде оставка преди изборите. Въпреки това Миланович отказа да се оттегли и продължи да води кампанията си като кандидат на СДП.

Проучванията сочат, че тя може да спечели 44 места, което е доста под 60-те места, с които разполага ХДС. В същото време е възможно СДП да спечели парламентарно мнозинство и да сформира коалиция с партньори както от дясната, така и от лявата част на политическия спектър, много от които също излязоха с обвинения в корупция срещу ХДС.

КС попари желанието на президента на Хърватия да участва в парламентарните избори

КС попари желанието на президента на Хърватия да участва в парламентарните избори

Това е възможно единствено, ако Зоран Миланович подаде оставка като президент

В навечерието на изборите Пленкович и Миланович си размениха реплики един срещу друг. Пленкович, привърженик на европейския път, обвини по-специално Миланович, че нарушава конституцията и че насочва Хърватия "към орбитата на Русия", а Миланович нарече Пленкович "гангстер". Междувременно анализатори и наблюдатели отбелязват, че основният въпрос, върху който ще се съсредоточат избирателите, ще бъде въпросът за корупцията.