Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който вече посети Гърция, Италия и Ватикана като част от европейската си обиколка, днес е на посещение в Дубровник, но няма да се срещне с хърватския президент, който преди посещението се оплака относно плановете на САЩ "да се опитат да пробутат американски самолети" на Хърватия, пише ЕurActiv.

"Той идва да опита да ни пробута американски самолети. Аз съм този, който казва, че американските стоки трябва да бъдат приоритет. Той идва сега, когато офертите на практика са отворени. Според мен никой не трябва да говори с тях за това. Това е някакъв вид натиск", каза хърватският президент Зоран Миланович за посещението на Помпео.

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Планираме покупка и на нови три-координатни радари

Хърватия планира да закупи бойни самолети с четири оферти, подадени от САЩ, Израел, Франция и Швеция.

Освен това се очаква Помпео да разговаря с хърватския премиер Андрей Пленкович и външния министър Гордан Гърлич-Радман за Конвенцията за двойното данъчно облагане.

Ще бъдат проведени разговори и по отношение на добавянето на Хърватия към Програмата за безвизов режим на САЩ, особено след като гражданите на ЕС от Хърватия, България, Кипър и Румъния все още са единствените, които се нуждаят от визи за влизане в САЩ.

Терминалът за втечнен природен газ на остров Крък и плановете на Хърватия за въвеждане на 5G мрежа с очакван натиск от САЩ за забрана на китайските компании също ще бъдат обсъждани. Хърватия е един от членовете на платформата Китай+17 за сътрудничество между Пекин и страните от Централна и Източна Европа, последната среща на върха за която се проведе миналата година в Дубровник.

Помпео ще разговаря и за ситуацията в Западните Балкани, уточни Държавният департамент на САЩ.