Бившият "цар" на Холивуд Харви Уайнстийн беше осъден на 23 години затвор за изнасливане и сексуално посегателство, съобщават световните информационни агенции.

Уайнстийн е на 67-години, което означава, че ще е на 90-годишна възраст, ако успее да доживее излежаването на цялата си присъда. 

Харви Уайнстийн виновен за изнасилване и сексуално посегателтлство

Харви Уайнстийн виновен за изнасилване и сексуално посегателтлство

Беше оправдан обаче по обвинения, които можеха да му докарат доживотен затвор

В края на февруари той беше признат за виновен от съд в Ню Йорк за престъпни сексуални актове и изнасилване. Той обаче беше оправдан по обвинения за друго изнасилване и за хищнически сексуални посегателства, които биха могли да доведат до доживотна присъда.

През 2017 г. много актриси и бивши служители на Уайнстийн твърдяха, че ги е изнасилвал или тормозил сексуално. Някои от предполагаемите инциденти са се случили още през 1980-те години. Уайнстийн отрече всички обвинения и каза, че всички сексуални отношения, които е имал, са били със съгласието на другата страна.

Отхвърлиха молбата на Уайнстийн за нов съдия по делото за изнасилване

Отхвърлиха молбата на Уайнстийн за нов съдия по делото за изнасилване

Адвокатите обвиниха в пристрастност настоящия съдия

Съдебният му процес беше съсредоточен около показанията на бившата му асистентка Мириам Хейли и бившата актриса Джесика Ман. Хейли обвини Уайнстийн в насилствено извършване на орален секс върху нея в апартамента му през 2006 г., а Ман заяви, че е била изнасилена от него в хотелска стая в Ню Йорк през 2013 г. И двете жени говориха в съда преди присъдата да бъде обявена от съдия Джеймс Бърк.

Съдебният процес в Ню Йорк може да бъде първият от много, с които Уайнстийн е изправен пред обвинения от още жени. Друго наказателно дело срещу Уайнстийн е в ход в Лос Анджелис, където той е изправен срещу обвинения за два инцидента, които се предполага, че са се случили в рамките на два дни през 2013 г.